Nato har redan påbörjat en process som kan ge Sverige och Finland medlemskap i Nato på två veckor om de lämnar in en medlemsansökan.

ANNONS

Den norska tidningen VG har fått information om att Nato har startat en process som supersnabbt kan ge Sverige och Finland medlemskap i Nato om de skickar in en ansökan om medlemskap.

Enligt den information VG fått kan processen mellan ansökan och en formell inbjudan från Natos 30 medlemsländer gå så snabbt som på två veckor. Norges statsminister Jonas Gahr Støre bekräftar till tidningen att tiden mellan ansökan och antagande som medlem i Nato ska bli så kort som möjligt.

Kan bli extramöte i Storetinget

”Det handlar om att inte göra den tiden längre än nödvändigt”, säger han till VG. Han tillägger att ingen tjänar på att det tar lång tid.

Jonas Gahr Støre utesluter inte att Stortinget, Norges riksdag, kan inkallas till ett extramöte under sommaren för att godkänna ett medlemskap.

Diskuterar säkerhetsgarantier

Under tisdagen den här veckan var Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin i Berlin för att träffa Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

I samband med besöket i Tyskland bekräftade Sanna Marin att säkerhetsgarantier diskuteras med flera större EU-länder. Enligt henne hoppas Finland på säkerhetsgarantier under en eventuell ansökningsperiod som är så nära garantierna i Natofördragets artikel 5 som möjligt, det skriver Svenska Yle.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Synkad Nato-ansökan från Sverige och Finland [Dagens PS]