Vattenfall har tecknat avtal som kommer att förse kärnreaktorerna i Forsmark och Ringhals med bränsle under en längre tid. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

ANNONS

Avtalen med amerikanska Westinghouse Electric Sweden och franska Framatome kommer att säkra bränsleförsörjningen till de fem kärnreaktorerna i Forsmark och Ringhals från 2024 och framåt, skriver Vattenfall.

I februari avbröt bolaget alla avtal med ryska bolaget TVEL, som dittills hade levererat omkring 20 procent av kärnbränslet i Sverige. TVEL är dotterbolag till ryska Rosatom.  Avtalet löpte mellan 2018 och 2025 innan det stoppades i förtid. Redan innan dess hade bolaget avtal med de två bolag som man nu tecknat nya kontrakt med.

Vattenfall säkrar oberoende

”Vi är mycket nöjda med att fortsätta vårt samarbete med två av våra godkända leverantörer. Dessa avtal är i linje med vår strategi att vara oberoende av enskilda leverantörer och länder”, säger Ove Nilsson, chef för Vattenfall kärnbränsle, i pressmeddelandet.

”Utvärderingen och inköpsbeslutet baseras på tekniska och kommersiella kriterier, samt Vattenfalls fokus på hållbarhet i försörjningskedjan”

Anledningen till att Vattenfall valde att teckna avtal med TVEL var att man ville ha fler leverantörer. Huruvida man nu letar efter fler leverantörer framgår inte.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Vattenfall stoppar leverans av ryskt kärnbränsle [Dagens PS]
Priset på uran upp 30 procent sedan Rysslands invasion [Dagens PS]