Vattenfall stoppar alla leveranser av ryskt kärnbränsle. Man kommer inte heller att göra nya inköp av kärnbränsle från Ryssland till sina reaktorer. 

ANNONS

I ett meddelande på sin hemsida gör Vattenfall klart att de leveranser av kärnbränsle från Ryssland till företagets kärnkraftverk stoppas. Två av Sveriges tre kärnkraftverk har avtal med ryska leverantörer av kärnbränsle.

Efter Rysslands invasion av Ukraina stoppar nu Vattenfall leveranserna, och också nya inköp, av kärnbränsle från landet.

”Vår inköpsstrategi bygger på att ha flera leverantörer från olika länder för att slå vakt om vårt oberoende och säkerställa leveranstrygghet till våra kärnkraftverk”, skriver Vattenfall. ”Med det som ledstjärna har vi även planer för att hantera eventuella leveransstörningar.”

Vattenfall: ”Inga driftstörningar”

Det innebär att driften av kärnkraftverken som drivs av Vattenfall inte kommer att störas av beslutet att stoppa leveranserna från Ryssland. Avtalet som Vattenfall tecknat var med TVL, ett dotterbolag till Rosatom, ett ryskt kärnkraftsföretag. TVL skulle leverera kärnbränsle till Ringhals 3 och 4.

Enligt DI skulle leveranserna inledas om ett till två år. Ove Nilsson, vd för Vattenfalls dotterbolag Vattenfall Nuclear Fuel säger till DI att leveranserna från det ryska bolaget var till för att sprida inköpen på fler leverantörer, och att de skulle täcka ungefär 20 procent av behovet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Putin valde krig i Europa: Invaderade Ukraina i natt [Dagens PS]

Läs även: Nu rusar elpriset rejält igen i Sverige [Dagens PS]