Dagens PS

Priset på uran upp 30 procent sedan Rysslands invasion

Uran
Ryssland står för 35 procent av världens produktion av anrikat uran. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 mars 2022Publicerad: 23 mars 2022

Kärnkraftsindustrin världen över står inför stora problem då Ryssland är leverantör av 35 procent av världens anrikade uran. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS rapporterade i september om de kraftigt stigande uranpriserna, då kärnkraften åter blivit populär efter en längre nedgång som följd av kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011, och Tysklands val att stänga ned kärnkraften.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har priset rusat ännu mer – upp 34 procent den senaste månaden. Ryssland är världens största exportör av anrikat uran till kärnkraftsanläggningar.

Landets ökande ekonomiska isolering efter attacken mot Ukraina – och tal om potentiella ytterligare sanktioner mot ryskt uran – har avslöjat bräckligheten i den globala kärnbränsleförsörjningen, som kontrolleras av en handfull länder, skriver Wall Street Journal.

“Kan inte ersätta Ryssland över en natt”

I västvärlden diskuteras nu hur man ska bli oberoende från rysk uran – vilket kan vara lättare sagt än gjort. USA importerar exempelvis 20 procent av sitt anrikade uran från Ryssland.

“USA:s kraftbolag förlitar sig på Ryssland tillräckligt mycket för att du inte kan ersätta Ryssland över en natt”, säger Jonathan Hinze, president på UxC LLC, ett företag som gör marknadsundersökningar och analys av kärnkraftsindustrin till WSJ.

Ingen risk för brist på uran på kort sikt

Kärnkraftverk behöver laddas om ungefär vartannat år, och planeringen sker minst två-tre år i förväg. Det är alltså inte någon risk för brist på kärnbränsle på kort sikt.

ANNONS

“Jag tror att det ger oss tid att reagera”, säger Maria Korsnick, vd på The Nuclear Energy Institute i Washington D.C.

Uran är ännu inte föremål för några sanktioner mot Ryssland. Osäkerhet på uranmarknaden skapar dock problem för de som förespråkar och designar den nya typens små kärnkraftverk (SMR). Ryssland ansågs vara huvudleverantör för dessa projekt före kriget, skriver WSJ. Processen för anrikning är komplicerad och är i flera steg – det kan ta åratal att få upp den inhemska produktionen av uran i USA, även om råvaran finns att få tag på.

“Denna marknad har blivit för bekväm trots en bräcklig leveranskedja”, säger Adam Rodman, grundare av hedgefonden Segra Capital Management LLC till Wall Street Journal.

Läs även: Investerare får priserna på uran att stiga kraftigt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS