De sa Avanzas sparekonom Johanna Kull när hon intervjuades nyligen här på Dagens PS.

ANNONS

Det var i lördags. Och i dag, torsdag, har Stockholmsbörsen rasat med över 2 procent (vid 11-tiden) efter ha dragits med i de tunga fallen först i USA och sedan i Asien.

Johanna Kull, som är Avanzas nya sparekonom efter Claes Hemberg, tar höjd för en mer turbulent börshöst. Hennes råd till vanliga aktiesparare är att ”ha en långsiktig strategi för att klara börsens tillfälliga svängningar”.

En av dagens stora kursförlorare på Stockholmsbörsen är klädbolaget Kappahl, som släppt rapport på morgonen och redovisar ett svagare resultat än väntat.

Aktien är i skrivande stund ned 11 procent på rapporten.

När det gäller börsfallen, som smittat av sig runt om i Europa, menar Johanna Kull att det finns två bakomliggande orsaker.

”Framförallt beror det på att den amerikanska centralbanken börjar dra åt penningpolitiken och höjer räntorna. Sedan ligger handelskonflikten mellan USA och Kina som en våt filt och spär på den oro som finns ytterligare”, säger hon till Dagens Nyheter.

När Dagens PS intervjuade Avanzas nya stjärna framhöll hon att hon tror på någon börskrasch. Även till DN  säger Johanna Kull att det inte är läge ”att prata om kristider”. Räntehöjningen i USA hänger ihop med att ekonomin är stark,  förklarar hon.

ANNONS
ANNONS

”Men en skakigare börshöst, det kan man nog räkna med”, säger Johanna Kull till DN och upprepar det hon sa i Dagens PS-intervjun om rapportfloden.

När den drar igång på allvar kommer mer fakta på bordet vilken riktning börsen tar, resonerar hon.