Dagens PS

Varför säljer eliten stora mängder aktier i sina bolag?

eliten
Jamie Dimon, Jeff Bezos och Mark Zuckerberg är bland de som sålt aktier för stora belopp den senaste tiden. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 feb. 2024Publicerad: 28 feb. 2024

Många av de mest kända namnen i eliten av storbolag i USA håller just nu på och säljer stora mängder aktier i sina egna bolag, rapporterar Fortune.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt som börsen är på sin högsta nivå någonsin och många analytiker fortsätter att förutspå att uppgången fortsätter passar några av de allra rikaste på att sälja av aktier, rapporterar Fortune.

Mark Zuckerberg har exempelvis sålt 1,4 miljoner aktier i Meta värda cirka 638 miljoner dollar. Jeff Bezos har sålt Amazon-aktier för 8,5 miljarder dollar under februari.

Banktoppen säljer för första gången

Banken JPMorgan Chases vd och ordförande Jamie Dimon har sålt aktier för 150 miljoner dollar i banken, vilket är första gången under hans 18-åriga ledarskap. Leon Black, medgrundare och tidigare vd för Apollo Global Management, sålde aktier för 172,8 miljoner dollar – också första gången någonsin.

Waltonfamiljens stiftelse, som förvaltar Walmart-grundarens arvtagares pengar, har också sålt aktier i Walmart för 1,5 miljarder dollar den här månaden.

“Kanske inte blir lika bra om ett år…”

Frågan är varför eliten säljer av just nu – och Fortune levererar en teori när de talar med Alan Johnson, som arbetar som kompensationskonsult med bolag i finanssektorn. Det rör sig om det amerikanska presidentvalet som väntar i höst och det osäkra geopolitiska läget.

“Om du läser tebladen och tittar på vad som kan hända med vår politik under det kommande året eller så, är det ganska bra just nu – marknaderna är upp. Med vår politik och allt annat som pågår geopolitiskt, kanske det inte blir lika bra om ett år eller två år från nu”, säger han.

ANNONS

Läs även: 1 350 miljarder till bankernas aktieägare i Europa (Dagens PS)

Läs även: Brända på börsen: De som det gått allra sämst för (Dagens PS)

Läs även: Tysklands hemliga plan för ammunition till Ukraina (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS