Dagens PS

Tysklands hemliga plan för ammunition till Ukraina

ammunition Ukraina
Tyskland har en plan för hur ammunition ska skaffas fram åt Ukraina. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 feb. 2024Publicerad: 28 feb. 2024

Tyskland har en hemlig plan för hur de snabbt ska skaffa fram ammunition till Ukraina även utan amerikanernas hjälp, rapporterar Der Spiegel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA:s militära stöd till Ukraina har fallerat då oppositionspartiet Republikanerna i kongressen blockerar president Joe Bidens försök att hjälpa sina allierade. Landets traditionella roll som “demokratiernas arsenal” är högst oklar så länge den politiska splittringen fortsätter.

EU har å sin sida svårt att få igång produktionen av vapen och ammunition i den takt som behövs, där särskilt artilleriammunition är en akut bristvara som behövs i stora mängder snabbt vid fronten i Ukraina. EU-länderna höjer sin egen produktion så mycket som möjligt, men att dra igång produktion av vapen och ammunition i stor skala är minst sagt en logistisk utmaning.

“Bättre, billigare och snabbare” ammunition till Ukraina

EU:s utrikeschef Josep Borrell sa den 19 februari att han uppmanat EU-länderna att säkra ammunition utanför EU om det är “bättre, billigare och snabbare.”

Tyskland verkar nu satsa hårt på att göra just detta, enligt vad Der Spiegel rapporterar. Landet för just nu enligt tidningen “diskreta förhandlingar” med Indien om att köpa artilleriammunition i stor mängd för att ge till Ukraina.

Diskretionen är nödvändig då Indien och premiärminister Narendra Modi fortfarande har “vänskapliga relationer med Moskva”. Enligt en indisk PEW-undersökning från i augusti tycker 71 procent av de tillfrågade: “Att bibehålla tillgången till Rysslands olje- och gasreserver är viktigare än att vara tuff mot Ryssland om Ukraina.”

Arabländer, Balkan och Afrika också aktuellt

Handeln mellan Indien och Ryssland är på rekordhöga nivåer. Samtidigt har Tyskland och EU en stark ekonomisk och diplomatisk makt att ta med sig in i förhandlingar, då Indiens ekonomiska boom är beroende av utländska investeringar och vänskapliga relationer även med väst. Även handel som involverar mellanhänder ska vara aktuellt enligt rapporten.

ANNONS

Många arabländer sitter också på stora lager av ammunition som tyskarna sneglar mot, rapporterar Der Spiegel. Även länder på Balkan och i Afrika kan ha lager som EU nu vill köpa loss.

Läs även: Ammunition och pengar sinar: Avgörande tid i kriget (Dagens PS)

Läs även: EU ligger efter med löftet om ammunition till Ukraina (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS