Genom att försöka dämpa hög inflation med höjda räntor har regeringar och centralbanker förbisett vikten av att hålla sina valutor stabila.

ANNONS

Steve Forbes, ordförande för Forbes Media, menar att regeringar och centralbanker har förbisett vikten av att upprätthålla stabila valutor när de fokuserat på räntehöjningar för att dämpa inflationen, det rapporterar CNBC.

Han är en republikan som två gånger har kandiderat för att bli presidentkandidat. Han vill ha en platt inkomstskatt och menar att många beslutsfattare och ekonomer hållit fast vid en standardnorm för hur man sänker inflationen genom att höja räntorna och misslyckas med att se bortom normen och, exempelvis, vidta åtgärder för att stabilisera valutor.

”Det verkliga botemedlet är att stabilisera valutan. Du behöver inte göra människor fattiga för att övervinna inflationen”, säger han, skriver CNBC.

Valutor försvagas mot den amerikanska dollarn

På kort tid föll det brittiska pundet med 4 procent. Det kom efter att den nya brittiska regeringen förra veckan tillkännagav att den skulle genomföra skattesänkningar och investeringsincitament för att öka tillväxten.

När räntorna i USA fortsätter att stiga försvagas valutor mot den amerikanska dollarn. Både den kinesiska yuanen och den japanska yenen har fallit kraftigt eftersom de två länderna har en mer anpassad penningpolitik än USA.

Ingen talar om stabila valutor

”Inga centralbanker i dag, knappast någon, talar om stabila valutor. Det handlar om att trycka ned ekonomin för att bekämpa inflationen”, sade Steve Forbes vid Forbes Global CEO Conference i Singapore på måndagen, skriver CNBC.

Han menar att det verkliga botemedlet mot hög inflation inte är att artificiellt höja räntorna utan att det verkliga botemedlet är att stabilisera valutan.

ANNONS
ANNONS

”I dag lägger tyvärr inte bara Biden-administrationen upp hinder för att hantera problem på utbudssidan, utan även Federal Reserve och andra centralbanker tror att man måste trycka ned ekonomin för att få ned inflationen”, sade han och ifrågasatte idén att en lågkonjunktur är den enda lösningen för att bekämpa inflationen, det skriver CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Stark dollar hot mot den globala ekonomin [Dagens PS]