Dagens PS

Stark dollar hot mot den globala ekonomin

amerikansk dollar
Många har investerat i den amerikanska dollarn i år, en valuta som fortsätter starkt framåt. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 27 sep. 2022Publicerad: 27 sep. 2022

Experter varnar för att den fortsatta starka dollarn är en mardröm för den globala ekonomin. Det bidrar till risken för en global recession.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Runt om i världen oroas regeringar för sina länders valutor. Värst är kanske läget för det brittiska pundet som fortsätter att rasa mot dollarn, och Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss presenterade en plan förra veckan – för att öka den ekonomiska tillväxten – som bland annat inkluderar de största skattesänkningarna i landet på 50 år, skriver Fortune.

Valutor faller gentemot starka dollarn

Även i Japan och Kina har ländernas valutor orsakat huvudvärk för myndigheterna på sistone, där de faller gentemot dollarn. Pundet har rasat 21 procent i år jämfört med dollarn och den japanska yenen nästan med lika mycket, medan euro och thailändsk baht har rasat med 15 procent vardera.

Ju längre dollarn förblir stark gentemot andra valutor – desto längre kommer problemen bestå – menar Mohamed El-Erian, chefsekonomisk rådgivare för Allianz.

“Det här handlar om att regeringar och centralbanker är källor till volatilitet snarare än volatilitetsdämpare. De ökar volatiliteten, det är särskilt tydligt med regeringen i Storbritannien, men också i USA med Fed – det är rörigt på vissa av dessa marknader och dessa är huvudmarknaderna för den globala ekonomin.”

Dollarn är fristad

Många investerare har sett dollarn som en ekonomisk fristad under 2022, med kriget och energikrisen i Europa och lockdowns i Kina. Den amerikanska ekonomin är “den renaste smutsiga skjortan”, enligt Eric Leve, investeringschef för förvaltningsföretaget Bailard.

Efter Feds senaste räntehöjning den 21 september uppgav Fed-chefen Jerome Powell att chanserna för en mjuklandning för den amerikanska ekonomin minskade, men att han ändå tänker få ner inflationen. Forskning publicerad av Bank of America visar att mellan 1980 och 2020, när inflationen steg över 5 procent i rika ekonomier, tog det i genomsnitt 10 år för inflationen att falla tillbaka till 2 procent, skriver The Economist.

ANNONS

Läs även: Den starka dollarn tynger techbolagens vinster

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS