Rysslands miljarder fast i rävsaxen: "Valutafälla"

Uppdaterad: 05 juni 2023Publicerad: 02 juni 2023
valuta
Ryska rubel är ingen rolig valuta att ha liggandes i byrålådan eller byxfickorna 2023. Värdet faller som en sten efter invasionen av Ukraina som påbörjades i februari i fjol. Men det är inget mot de "ryska" rupier som samlas på hög månad efter månad, helt värdelösa Foto: Pixabay

Ryssland har samlat över 100 miljarder dollar i frysta indiska rupier. De läggs på en hög som växer med en miljard i månaden utomlands.

ANNONS
ANNONS

Det är bra med pengar, kapital och inkomster – men ingen stor glädje om man inte kan använda dem.
Ryssland sitter i en rupiefälla utifrån sin obalanserade handelsrelation med Indien.
Varje månad ackumulerar man upp till 1 miljard dollar i rupietillgångar som blir kvar utanför Ryssland, skriver Bloomberg.

MISSA INTE: Vändningen: Nu minskar matpriserna i Sverige – pyttelite

147 miljarder dollar: värdelösa

Det ökar det kapital som samlas utomlands sedan invasionen av Ukraina.
Enligt Bloomberg Economics har Ryssland nu 147 miljarder dollar i nettotillgångar utomlands, tillgångar som byggts upp under loppet av 2022 och som nu upp till 1 miljard dollar läggs till i form av rupietillgångar man inte kan nyttja.

ANNONS
ANNONS

Större obalans

Ryssland har blivit en storleverantör av olja till Indien det senaste året, efter att traditionella kunder i Europa slutat köpa rysk olja efter invasionen av Ukraina.

Men samtidigt som exporten av olja till Indien ökar markant, stagnerar importen från Indien.
Det ger ett överskott av rupier, motsvarande upp till 1 miljard dollar per månad, pengar som Ryssland har problem med att kunna använda, bland annat på grund av valutarestriktioner.

”Kraftig ökning”

“Anledningen till situationen är en kraftig ökning av volymen av oljeförsörjning från Ryssland”, säger Irina Zasedatel, medlem av presidiet för Rysslands sammanslutning av exportörer och importörer.
“Mot bakgrund av en ökning av tillväxten av oljeförsäljningen finns det få tecken på expansion i utbudet av andra varor.”

Under första kvartalet hade Indien ett handelsunderskott på 14,7 miljarder dollar med Ryssland.
Indien försöker nu skapa en bredare användning av sina rupier. Dess centralbank har föreslagit att länder som ackumulerar överskott av rupier från export ska kunna placera pengarna i indiska värdepapper och statsobligationer.

Ryssland tvingas investera

Därför diskuterar de två länderna nu olika alternativ, inklusive investeringar på Indiens kapitalmarknad av ryska företag och organisationer

Det är ett alternativ Moskva från början inte alls ville ha men som nu är aktuellt igen när miljarder rupier, tillhörande ryssar, hopar sig i indiska banker, säger tjänstemän i Indien till Bloomberg.
Andra möjligheter som diskuteras är att använda de ackumulerade rupierna i indiska infrastrukturprojekt i utbyte mot aktier.

Indien styr

Indien sitter med trumf på hand eftersom Ryssland har få alternativ oljeköpare vid sidan av Indien.
Därför kommer, menar Bloomberg Economics, ryssarna att acceptera de alternativ Indien erbjuder – men tvingas samtidigt inse att det minskar tillgången till hårdvaluta, försvagar rubeln och pressar den ryska inflationen uppåt.

Förlorar hårdvaluta

Även om Moskva ändrat beskattningen av oljebolagen för att stabilisera de offentliga finanserna, gör oförmågan att hämta utländska intäkter att Ryssland berövas hårdvaluta man har starkt behov av.

Samtidigt har hushåll och företag flyttat biljoner dollar i fonder till banker utomlands och med allt större mängd utländska intäkter utom räckhåll, ökar trycket på rubeln när allt färre exportintäkter omvandlas till rysk valuta i slutänden.

Läs mer om Ryssland:

Ryssland kan inte hindra Natos tillväxt

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.