Ryssland kan inte hindra Ukraina att gå med i Nato

Uppdaterad: 01 juni 2023Publicerad: 01 juni 2023
Jens Stoltenberg tydliggör att Ryssland inte kan hindra Ukraina från att gå med i Nato
Jens Stoltenberg tydliggör att Ryssland inte kan hindra Ukraina från att gå med i Nato. (Foto: TT)

Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är alla Nato-allierade överens om att Ryssland inte kan hindra Ukraina från att gå med.

ANNONS
ANNONS

Inför ett informellt möte med Natos utrikesministrar i Oslo, talade Jens Stoltenberg med reportrar och tydliggjorde att Nato är öppet för att släppa in nya medlemmar, det rapporterar CNBC.

Upp till Nato och Ukraina

“Alla allierade är också överens om att Ukraina kommer att bli medlem i alliansen, och alla allierade är överens om att det är upp till Natos allierade och Ukraina att bestämma när Ukraina blir medlem”, sade han, skriver CNBC.

Vid torsdagens möte i Oslo ska långvarigt stöd till Ukraina diskuteras, men Jens Stoltenberg förväntar sig en mångårig plan för att anpassa Ukraina till Nato-standarder och att förhållningssätt fastställs vid det formella toppmötet i Juli i Vilnius, Litauen.

ANNONS
ANNONS

Ryssland för inte vinna kriget

Han krävde också åtgärder efter kriget, för att garantera att Ukraina är säkert och säkerställa att historien inte upprepar sig och mönstret med rysk aggression mot Ukraina tar slut.

“Det är inte upp till Moskva att ha ett veto mot Natos utvidgning, men viktigast av allt är att alla allierade är överens om att den mest angelägna och viktiga uppgiften nu är att se till att Ukraina segrar som en suverän, oberoende nation. President Putin och Ryssland får inte vinna detta krig”, sade Jens Stoltenberg skriver CNBC.

Hoppas på formell inbjudan

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj välkomnar Jens Stoltenbergs stöd och hoppas att Ukraina ska få en formell inbjudan att gå med i Nato.

Jag tror att säkerhetsgarantier är mycket viktiga, inte bara för Ukraina, för våra grannar, för Moldavien, på grund av den ryska aggressionen i Ukraina och potentiell aggression för andra delar av Europa,” sade han till reportrar vid EPC:S, toppmöte i Moldavien på torsdagen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Macron: “Hjärndöda” Nato återföds – genom Putins krig

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.