Kriget i närliggande Ukraina och en förväntad recession i euroområdet gör att Östeuropas valutor är några av de mest sårbara i världen, enligt Goldman Sachs, Fidelity International och InTouch Capital Markets, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Internationella valutafonden (IMF) varnade i juli för att världsekonomin är på väg mot en recession, och förutsättningarna för eurozonen ser särskilt mörka ut med rekordhög inflation och risken för att Ryssland stänger av gasflödet till Europa.

Det gör läget särskilt allvarligt för länderna i Östeuropa. Deras ekonomier är redan hårt pressade av det närliggande kriget i Ukraina, med miljontals flyktingar och störningar i handeln i närområdet.

60 procent export till eurozonen

Om eurozonen dessutom går in i en recession kommer det att slå hårt mot länder som Ungern, Polen och Tjeckien eftersom att euroländerna köper över 60 procent av alla exportvaror från länderna.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari har Östeuropas valutor fallit – Ungerns forint sjönk med 17 procent jämfört med dollarn och 8,2 procent jämfört med euron. Polens zloty har tappat 12 procent jämfört med dollarn, och Tjeckiens koruna har tappat 9,5 procent.

Storbanker satsar emot Östeuropas valutor

Denna dynamik gör att bland annat Goldman Sachs, Fidelity International och InTouch Capital Markets väljer att satsa emot Ungerns forint, Polens zloty och Tjeckiens koruna jämfört med den amerikanska dollarn, rapporterar Bloomberg.

”Vi är försiktiga och negativa till östeuropeiska valutor”, säger Paul Greer, kapitalförvaltare på Fidelity International i London, som satsar på ytterligare nedgångar för zloty och koruna jämfört med den amerikanska dollarn.

”Europa är mycket mer sårbart i det här skedet, så det är rimligt att anta att de centrala och östliga valutorna kommer att underprestera, speciellt om euro-dollarn faller”, säger Piotr Matys, senior valutaanalytiker vid InTouch Capital Markets till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Marknaden övertygad: Recession nästa år [Dagens PS]

Läs även: Euro utmanas som den nya världsvalutan [Dagens PS]