Dagens PS

Euro utmanas som den nya världsvalutan

världsvaluta
Den amerikanska dollarn fortsätter starkt framåt (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 06 aug. 2022Publicerad: 06 aug. 2022

Euron eller den kinesiska renmimbin. Som total outsider skall även bitcoin nämnas. Där är de för tillfället hetaste utmanarna att bli nästa världsvaluta.

ANNONS
ANNONS

Euron är klar favorit med tanke på vad centralbankerna har stoppat in som reservvaluta i bankvalven. Men det kräver att Europa så småningom också tar på sig ledartröjan ekonomiskt i världen. Och där är inte Europa. Såtillvida ligger renmimbin bättre till. Tiden talar dock för att ett byte på toppen är förestående. Det har skett i 100-årsintervaller. Och om mönstret skall upprepas så är det hög tid.

Dollarn ohotad sedan första världskriget

Den amerikanska dollarn är dock fortfarande den odiskutabla och ohotade världsvalutan och utgör merparten av centralbankernas valutareserv. Men så har det alltså inte alltid varit, om nu någon trodde så. Det var först efter första världskriget 1920 som dollarn klev längst upp och blev erkänd som den säkraste valutan för såväl handel som sparande.

Brittiska imperiet

Innan dess var det brittiska pundet allmänt betraktat som reservvalutan i världen. Det kom sig av att Storbritannien inklusive sina kolonier (bland annat Indien och Australien) var 1800-talets största ekonomi. Efterdyningarna av första världskriget eroderade britternas imperium och pundets ställning.

Waterloo beseglade francen

Men inte heller det brittiska pundet var världsvaluta mer än hundra år. Innan dess var det den franska francen. Världsvalutan har som bekant gått hand i hand med den största ekonomin. Frankrike var i nästan hundra år den dominerande makten i Europa. När britterna besegrade Frankrike i slaget vid Waterloo 1815 betydde det också slutet på francens roll som världsvaluta.

Källa: @macroalf

ANNONS

Men det fanns faktiskt tre världsvalutor före francen. Samtliga knutna till sjöfararnationer. Holländska floriner härskade mellan 1640 till 1720 och grundades på att holländarna lyckades mer eller mindre få monopol på handeln mellan Asien och Europa via det nederländska ostindiska kompaniet. Men den holländska guldåldern byggde även på industri och företagande. Det var ingen tillfällighet att den första aktiebörsen startade i Holland.

Spanska escudon

Dessförinnan hade den spanska escudon (föregångare till pesetas) och portugisiska realen dominerat som världsvaluta. Spanien och Portugal blev båda stormakter med hjälp av sina kolonier i Asien, Afrika och inte minst Sydamerika.

Nu återstår det att se hur länge dollarn och USA kan hålla stången som världsvaluta respektive  största ekonomin. Historien talar för att ett skifte på tronen stundar.

Läs även: ”Domedagsloop” för dollarn stort hot mot världsekonomin

Läs även: Historiens mest värdefulla företag – fyra gånger Apple

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS