Dagens PS

Japans yen fortsätter falla – lägsta på en månad

Japans yen
Japans centralbankschef Kazuo Ueda har problem med en fallande valuta. (Foto: AP/TT och Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 14 juni 2024Publicerad: 14 juni 2024

Trots stödköp från centralbanken fortsätter Japans yen att falla, och handlas på de lägsta nivåerna jämfört med dollarn sedan 1980-talet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den japanska centralbanken Bank of Japan stödköpte sin egen valuta för bara en månad sedan för 9,79 biljoner yen, motsvarande 650 miljarder svenska kronor, sedan vilket Dagens PS rapporterade om. Det var den första valutainterventionen sedan 2022 från Japans centralbank.

Högsta nivåerna sedan 1980-talet

Frågan är om det hjälpte så mycket. På fredagen faller yenen till sin lägsta nivå på över en månad efter att Bank of Japan valt att låta räntan ligga kvar på 0–0,1 procent. En dollar kostar i skrivande stund 157,9 yen, bara strax under rekordet på 158,3 dollar som sattes i april, som i sin tur var den högsta nivån sedan mitten av 1980-talet.

Centralbanken ska minska i sina obligationsköp, men gav inte särskilt mycket detaljer om det vilket får analytiker och valutastrateger att tro på ett fortsatt ras i valutan, rapporterar Bloomberg.

Låg ränta och kvantitativ lättnad

Det här med att ligga kvar på låga räntor och fortsätta med kvantitativ lättnad samtidigt som resten av världen höjer räntan och skär i stödköpen kostar ordentligt för Japan. Centralbankens balansräkning ligger i nuläget på över 125 procent av landets BNP – motsvarande siffra för Europeiska centralbanken relativt eurozonens BNP är strax under 50 procent, USA:s Federal Reserves balansräkning är strax över 25 procent av BNP.

Vissa signaler kan dock bromsa fallet i yenen, skriver Bloomberg. Även om sänkningen uteblev i juni så öppnar Bank of Japans chef för en räntehöjning i juli och säger att stödköpen av obligationer kommer att minska.

“Storleken på minskningen kommer sannolikt att vara betydande. Men specifik takt, ram och grad kommer att avgöras efter diskussioner med marknadsaktörer”, säger Japans centralbankschef Kazuo Ueda.

ANNONS

Läs även: Japan bekräftar: Har stödköpt yen för 650 miljarder (Dagens PS)

Läs även: Toyota förlorar miljarder efter fuskskandal (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS