Euron sjunker med 1,4 procent till den lägsta nivån på 20 år jämfört med dollarn då en euro kostar just nu 1,03 dollar. Analytiker menar att valutorna snart är lika mycket värda. 

ANNONS

Bloomberg skriver att det beror på att valutahandlare satsar på att den europeiska centralbanken kommer att vara långsammare med att höja räntan än sin amerikanska motsvarighet, eftersom att Europa riskerar att falla in i en recession och tillväxtprognoserna mörknar.

Effekterna på grund av kriget i Ukraina gör att ränteskillnaderna mellan USA och EU ökar, med effekten att dollarn stärks jämfört med euron. Enligt Bloombergs beräkningar är sannolikheten att valutorna når paritet före årsskiftet 60 procent, upp från 46 procent under måndagen. Den nuvarande nivån är den lägsta för euron sedan december 2002.

”Paritet är bara en tidsfråga nu”, säger Neil Jones, chef för valutahandel till finansiella institutioner vid Mizuho till sajten.

”Det är svårt att hitta mycket positivt att säga om euron. Med ECB som håller fast vid sin linje att vi bara kommer att se en 25 baspunkters höjning i juli – vid en tidpunkt då andra höjer mycket snabbare – och väntar på att september ska leverera en snabbare åtstramning, kommer valutan också få väldigt lite stöd från högre räntor”, säger Dominic Bunning, chef för europeisk FX-forskning vid storbanken HSBC.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Tyskland varnar för eurotappet – ökar inflationen [Dagens PS]