Tyskland uppmanar Europeiska centralbanken, ECB, att höja räntan och varnar för att en svagare euro riskerar att spä på inflationen.

ANNONS

Det är The Wall Street Journal som berättar att Tysklands finansminister Christian Lindner bekymrar sig över att den europeiska valutan fortsätter falla.

En svagare euro riskerar att driva upp inflationen, varnar han och uppmanar Europeiska centralbanken, ECB, att agera.

Tyskland är Europas största ekonomi och finansminister Christian Lindner vill att ECB höjer räntan – trots ökad risk för en recession i spåren av kriget i Ukraina, som eldat på energipriserna.

ECB har behållit sin minusränta

Hittills har ECB inte höjt sin styrränta, som ligger kvar på minus 0,5 procent, trots att inflationstakten i Europa i april låg på höga 7,4 procent.

Det faktum att euron nu försvagas mot dollarn ökar risken för att inflationen stiger ytterligare, enligt den tyska finansministern.

”Inflationen är en stor risk för framtida ekonomisk utveckling och i synnerhet för de ekonomiska framsteg som vi behöver”, slår Lindner fast enligt WSJ som berättar att även Tysklands inflation var 7,4 procent i april, vilket uppges vara den högsta nivån sedan 1981.

ANNONS
ANNONS

På samma presskonferens som Lindner medverkade Tysklands centralbankschef Joachim Nagel, som sitter i ECB:s räntesättningskommitté, och han sade enligt artikeln att han utgår från att ECB höjer räntan i juli.

Läs även: Kallt krig hotar – världsekonomin krymper med 16 biljoner [Dagens PS]