En dollar kostar över 10 kronor för första gången på två år. Då tror Nordeas och Swedbanks analytiker på snabbare räntehöjning i Sverige. 

ANNONS

Som en följd av Rysslands invasion av Ukraina stärks den amerikanska dollarn mot andra valutor – däribland den svenska kronan. Under måndagsförmiddagen hade kronan försvagats med 17 öre mot dollar, vilket innebär att dollarkursen över 10 kronor för första gången sedan pandemins start under våren 2020.

Sedan årsskiftet har kronan försvagats med 10,6 procent jämfört med dollarn. Mot euron har kronan försvagats 5,5 procent sedan årsskiftet, och en euro kostar nu 10,86 kronor.

Bedömare menar att kronans fall tillsammans med det osäkra läget i världspolitiken och den stigande inflationen kan innebära att Riksbanken drar i bromsen och höjer räntan snabbare än man tidigare aviserat.

”Risken för en räntehöjning i år ökar”, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar enligt TT (länk till SvD). 

Även Swedbanks analytiker drar liknande slutsatser i en ny analys.

ANNONS
ANNONS

”Vår prognos är att Riksbanken höjer räntan i november, vilket leder till att svenska räntor med kortare löptider stiger senare i år. Kriget väntas inte ha någon avgörande betydelse för penningpolitiken, men skulle kunna få Riksbanken att ligga kvar längre med sina stimulanser”, skriver Swedbanks prognoschef Andreas Wallström.

Läs även: Guldpriset stiger genom kriget i Ukraina [Dagens PS]