Dagens PS

Efter räntehöjningen: Sårbara kronan rasar – igen

kronan
Torbjörn Isaksson tror att kronan kommer försvagas ytterligare i höst. Foto: Nordea (till vänster) och Bilbo Göransson (till höger)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 22 sep. 2023Publicerad: 21 sep. 2023

Svensk valuta går tyvärr en fortsatt skakig höst till mötes, meddelar Nordeas makroekonomer. Omedelbart efter räntebeskedet på torsdagen försvagades kronan mot både dollarn och euron.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksbanken höjde styrräntan på torsdagen med 25 punkter, till 4,0 procent på torsdagen.

Läs mer: Riksbanken aviserar fler räntehöjningar Dagens PS

En dollar kostar nu 11,16 kronor. En euro kostar samtidigt 11,89 kronor.

Slår inga rekord

Det är inte på de rekordnivåer som Dagens PS skrivit om tidigare, men inte heller särskilt lågt ur ett historiskt perspektiv.

Svenska kronan har halverats i värde på 10 år. Och vi kommer inte se någon räddning i närtid, tror Nordeas chefsanalytiker inom makroekonomi, Torbjörn Isaksson:

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

“Sårbar”

“Kronan är fortsatt sårbar, och det är osäkert om de åtgärder som Riksbanken presenterade i dag är tillräckliga för att stabilisera kronkursen”, säger Torbjörn Isaksson till Dagens PS.

Att inflationen varit lägre i USA, och att återhämtningen från toppnivåerna gått snabbare, är ett styrkebesked. Om Federal Reserve hade meddelat att de höjt klart skulle det kunna innebära lägre räntor i omvärlden, vilket skulle ha gynnat kronan.

Kronan faller – igen

Men det är inte det man flaggat för från Fed. Då hjälper det inte att avståndet mellan styrräntorna i Sverige och USA minskar något efter svenska Riksbankens besked om höjning.

“Det vi sett nu på eftermiddagen är istället att svenska kronan har försvagats igen, och det kan bli en tuff höst för kronan,” säger Torbjörn Isaksson.

Nordea tror att Riksbanken kommer att fortsätta höja räntan i november med 25 punkter. Även Federal Reserve kan tänkas höja styrräntan vidare. Att styrräntorna inte nått sin topp ännu, och att det inte finns någon sänkning i närtid att vänta, gör världsläget ovisst – och det är dåligt för kronkursen, berättar Isaksson.

ANNONS

Instabil omvärld

“Det vi skulle behövas för en stabilisering av kronkursen är framför allt att omvärldsräntorna faller, och det verkar inte ske i närtid”, säger Torbjörn Isaksson.

Nästa penningpolitiska beslut från Riksbanken efter november blir i slutet på januari. Detta eftersom Riksbanken håller sina penningpolitiska möten varannan månad.

Om Nordeas spådom slår in och räntan höjs till 4,25 procent i november kan det vara den sista räntehöjningen. Men det behöver det inte vara.

“Det är inte helt uteslutet att Riksbanken höjer även i början på nästa år”, säger Torbjörn Isaksson.

Läs mer om kronan:

Kronan i botten – 12,75 för en euro – Dagens PS

Erik Thedéen om kronan: Ingen kollaps – Dagens PS

Kronan rasar och banken gör jätteklipp – Dagens PS

Experten: Nu är dollarn en best igen – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS