Dagens PS

Riksbanken aviserar fler räntehöjningar

räntan
Riksbankschefen Erik Thedéen.
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 sep. 2023Publicerad: 21 sep. 2023

Helt i linje med förväntan höjer Riksbanken styrräntan, det framgår av ett pressmeddelande som gick ut klockan 09.30.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksbanken höjer i linje med förväntan räntan, enligt ett pressmeddelande på förmiddagen.

De flesta bedömare har räknat med en räntehöjning på 0,25 procentenheter, och Riksbanken höjer också styrräntan med 25 punkter.

Även om utvecklingen går år “rätt håll” enligt Riksbanken är inflationen fortfarande för hög.

“För att inflationen ska sjunka tillbaka och stabiliseras kring målet på 2 procent inom rimlig tid har direktionen därför beslutat att höja styrräntan med 0,25 procentenheter till 4 procent.”

Flaggar för långvariga åtstramningar

Riksbanken flaggar för att räntan kan höjas ytterligare på grund av inflationstrycket, även om inflationen fallit tillbaka.

“Tjänstepriserna fortsätter att öka i snabb takt, vilket tillsammans med den omotiverat svaga kronan bidrar till att hålla inflationen uppe och ökar risken för att inflationen inte ska fortsätta sjunka och stabiliseras kring målet tillräckligt snabbt”, heter det.

Bedömningen är att den åtstramande penningpolitiken måste fortsätta under “en längre period”.

ANNONS

Robert Boije, chefsekonom på statliga SBAB, anser att Riksbanken fokuserar för mycket på inflationen på årsbasis men tanke på att inflationen närmar sig 2-procentsmålet.

“Mycket tyder på att Riksbanken lägger för stor vikt vid det gångna helårets prisstegringar, och för lite vid den fallande inflationen på senare tid. Dessutom är det oklart i vilken mån man tar hänsyn till att höjda räntor på flera sätt ökar inflationen. Detta kan leda till att räntan höjs i onödan”, skriver Boije på DN debatt.

Missa inte: Beskeden som sänkte Stockholmsbörsen

ANNONS

Senaste nytt

Därför fortsätter Riksbanken höja räntan

SvD redogör varför Riksbanken envisas med att återkommande höja räntan trots att inflationen sjunker.

En stor förklaring är en svag krona som dels pressar upp inflationen, dels gör importerade varor dyrare vilket företagen tar ut av kund.

Att inflationen backade mer än väntat i augusti beror främst på lägre energipriser, därför fortsätter Riksbanken sin kamp mot prisökningarna.

Där till fortsätter hushållen konsumera, vilket ökar inflationstrycket, skriver SvD i sin analys.

ANNONS

Binda eller låta bli? Det avgör du själv

Om Riksbanken kan höja mer än vad som signaleras är skrivet i stjärnorna, “osvuret är bäst”, påpekar tidningen och nämner ett fortsatt och ihållande krontapp som tänkbart argument för nämnda scenario.

Nästa år tror storbankerna att räntan sänks, därför blir frågan om det är läge att binda sin boränta nu öppen för varje hushåll att besluta om.

“En viktig aspekt i beslutet är känsligheten för ytterligare räntehöjningar. En bunden boränta i detta läget kan beskrivas som en slags försäkring, för att det inte blir ännu dyrare än nuläget”, skriver Svenska Dagbladet.

Läs även: Beskeden som sänkte Stockholmsbörsen Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS