ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Kronan rasar och banken gör jätteklipp

Uppdaterad: 28 aug. 2023Publicerad: 28 aug. 2023
banken
Jonas Thulin på Erik Penser Bank vill inte blanda in några känslor i bankens jättevinster på kronraset. (Foto: Skärmdump från Youtube)

“Jag tycker inte man ska se det så. Då lägger man in känslor som inte har med saken att göra”, säger bankens företrädare.

ANNONS
ANNONS

Det är Erik Penser Bank som drar in uppskattningsvis “hundratals miljoner kronor” på kronans kollaps, uppger SVT:s Ekonomibyrån.

Jonas Thulin, som är kapitalförvaltare på Erik penser Bank, gör själv den uppskattningen och förklarar på SVT att banken tjänar runt två procent per år i avkastning på spekulation mot kronan genom att investera en betydande del av sina aktier och obligationer i utländska valutor i stället för Sveriges valuta.

Jonas Thulin liknar det vid att “indirekt korta kronan”, som han uttrycker det.

Bankens kapitalförvaltare: Har den krona vi förtjänar

Och förtjänsten för Erik Penser Bank är som framgår god i ett läge där kronan på bara två månader noterat lika många bottenrekord.

Läs mer: Kronan sätter nytt bottenrekord Dagens PS

“Vi har den krona vi förtjänar”, säger bankttoppen till SVT och bedömer att börsen kommer att tappa mer utländskt kapital till följd av det dramatiska krontappet.

Han vill däremot inte lägga in några känslor i att banken nu skär guld med täljkniv på kronans dystra öde.

Dessutom menar Jonas Thulin att svenska tillverknings- och exportföretag kan skatta sig lyckliga över den svaga kronkursen.

Läs även: Svaga kronan utlöser utländsk börsflykt Dagens PS

Läs mer: Experter: Svart bild om Sverige bakom kronras Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS