I takt med att den amerikanska dollarn bleknar blir vi mer beroende av råvaror som guld. Det menar Maxime Bernier, grundare och ledare från Kanadas folkparti, som i en intervju med Kitco News säger att ett råvarustött penningsystem är oundvikligt framöver.

ANNONS

Allt är inte guld och gröna skogar, men guld och andra råvaror kommer att spela en stor roll för den globala ekonomin.

Framförallt är en global monetär återställning oundviklig och den amerikanska dollarn kan komma att avsättas som dominerande reservvaluta. Detta som ett resultat av att fiat-valutorna försämras vid ett överdrivet tryck av pengar. Det säger Maxime Bernier, ledare för Kanadas folkparti i en tv-sänd intervju på Kitco News.

”Måste ha ett inflationsmål på noll”

Med fiat-valuta avses en nationell valuta som inte är knuten till priset på en råvara, som guld eller silver. Värdet på fiat-valutan baseras istället på allmänhetens förtroende för valutans utfärdare. Vanligtvis en regering eller en centralbank. Något som Bernier anser för sårbart under rådande omständigheter med eskalerande skuldbördor över USA, Kanada och hela Europa.

”Vi måste säga till centralbankerna att ha ett inflationsmål på noll. Därefter tror jag att vi måste ha en monetär återställning internationellt, med pengar som kommer att baseras på guld eller andra råvaror, som vi hade på 1800-talet”, säger Bernier till Kitco News.

En utmaning då Kanadas inflationstakt för närvarande befinner sig på 8,1 procent, vilket Bernier förklarar med att landet bedriver en undermålig penningpolitik.

ANNONS
ANNONS

”Vi måste balansera budgeten. Vi måste sluta spendera pengar vi inte har”, säger han till Kitco News.

Tillbaka till 1800-talet

Att råvarustödda valutasystem, likt den klassiska guldstandarden som antogs av USA och Kanada under 1800-talet skulle kunna vara en lösning på problemet har Bernier förespråkat länge.

”Du kan se en trend mot de-dollarisering just nu, med Ryssland och Kina och Indien. De vill ha en ny valuta baserad på råvaror, och kanske på guld”, säger han till Kitco News.

Han har även kritiserat centralbankernas användning av digitala valutor.

”En centralbanks digitala valuta kommer att vara ett sätt för regeringen att kontrollera allt du gör. Det skulle vara ett annat sätt att kontrollera alla våra utgifter och bankkonton. Det är ett annat sätt att vara i ett totalitärt land. Vi vill inte det och vi behöver det inte”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Lika säker är Bernier på att guld kommer att ha huvudrollen i den kommande globala monetära återställningen, vare sig det sker nu eller senare.

Läs även: Handlade med guld – manipulerade priserna [Dagens PS]

Läs även: Experter: Kryptomarknaden har slagit i botten [Dagens PS]