Nu har de två tidigare JP-Morgan-handlarna – som gjorde affärer med guld och andra ädelmetaller – befunnits skyldiga till vilseledande terminshandel.

ANNONS

Domstolen fällde enligt The Wall Street Journal de två tidigare handlarna vid JPMorgans ädelmetall-desk för att ha riggat priser.

Dock kommer påföljderna för deras brott avkunnas senare, det är alltså oklart i nuläget vad domstolen kommer fram till att duon ska ha för straff.

Juryn vid den federala domstolen i Chicago hade mer än åtta dagars överläggningar innan domen kom om att brott har begåtts.

Däremot frikändes en tidigare försäljningschef som arbetat tillsammans med ex-guldhandlarna på JPMorgan från anklagelser i härvan.

Den ene av de två före detta JPMorgan-handlarna var enligt WSJ en av bankens bästa guldhandlare.

Domen i fallet är på sitt sätt vägledande då det amerikanska justitiedepartementet uppges ha drivit en flera år lång kampanj i syfte att stävja falsk och bedräglig terminshandel på Wall Street.

JPMorgan tvingades betala 920 miljoner dollar 2020 efter anklagelser om brott mot regelverket om vilseledande terminshandel, så kallad spoofing där en order skickas ut och sedan avbryts.

De falska beställningarna är ett knep för att få marknaden att tro att det skett en förändring av utbud och efterfrågan, vilket sin tur driver upp priserna på ädelmetaller.

Det ska sägas att de nu fällda JPMorgan-handlarna frikändes från anklagelser om konspiration och utpressning i sammanhanget.

ANNONS
ANNONS

I ett liknande mål tidigare dömdes åtalade guld- och silverhandlare på Deutsche Bank till fängelse i ett år och en dag.

I ett annat fall, där Bank of America var inblandat, har domarna precis som i det nu aktuella fallet mot de tidigare JPMorgan-handlarna ännu inte avkunnats.

Läs mer om JPMorgan-fallet: JPMorgans hemligheter avslöjas under rättegång [Dagens PS]