I USA kallas myntet med valören fem cent för en nickel. Den här veckan har ett mynt av denna valör sålts för en förmögenhet.

ANNONS

I veckan meddelade Great Collections att de köpt in ett mycket sällsynt femcentsmynt kallat Liberty Head-nickel för 4,2 miljoner dollar, vilket motsvarar 47,3 miljoner kronor, det rapporterar Robb Report.

Myntet såldes av familjen Firman i Florida, det är även känt som Walton-nickel och tros vara ett av endast fem existerande exemplar.

”Vår familj har verkligen njutit av att äga Walton-nickel under de senaste fyra åren och det var tillfredsställande för oss att ha det utställt på American Numismatic Association Money Museum i Colorado och utställningar över hela landet under denna tid”, sade Ron Firman i ett uttalande, skriver Robb Report.

Två Liberty Head-mynt finns på museer

För närvarande visas två av de fem exemplaren av myntet på museer, det ena på Smithsonian National Numismatic Collection och det andra på ANA Money Museum i Colorado. Ett tredje mynt såldes av det Kalifornien-baserade auktionshuset Great Collections 2021, som en del av en transaktion med tre mynt på 13,4 miljoner dollar.

”Det är svårt att förstå att alla tre 1913 nickel i privata händer har hittat nya hem under de senaste 12 månaderna, och jag tror inte att någon av de tre kommer att finnas på marknaden igen inom en snar framtid,” sade Ian Russell, president för Great Collections, i ett uttalande, skriver Robb Report.

”Det kan dröja årtionden innan vi ser en igen”, fortsatte han.

Liberty Head-mynten präglades olagligt

Mynten har en hel del historia bakom sig. Det amerikanska myntverket ersatte år 2012 Liberty Head-nickel med Indian Head-nickel, men i smyg präglades ändå fem Liberty Head-nickel av tjänstemannen Samuel W. Brown.

ANNONS
ANNONS

Enligt uppgift förblev förekomsten av dessa fem mynt hemlig fram till år 1919, när preskriptionstiden för åtal av Samuel W. Brown gick ut.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Guldmynt från 600-talet gömda i mur i Israel [Dagens PS]