Arkeologer i Israel har hittat 44 mynt av rent guld från 600-talet –  guldmynten var gömda i en mur i ett naturreservat.

ANNONS

Det bysantinska riket, eller det östromerska riket, överlevde i mer än 1 000 år, från 330-talet till mitten av 1400-talet. De israeliska arkeologerna menar att guldmynten som hittats vid Hermon Stream, Banias, kastar ljus över slutet av det bysantinska styret i området, det rapporterar BBC.

”Vi kan föreställa oss hur ägaren, under krigshot, döljer sin förmögenhet i hopp om att återvända en dag för att hämta sin egendom”, säger Yoav Lerer, chef för utgrävningen till BBC.

Banias viktig plats i kristendomen

Enligt Gabriela Bijovsky, numismatisk valutaexpert vid Israel Antiquities Authority, är några av mynten från kejsar Phocas tid, år 602-610, men de flesta är från hans efterträdare Heraclius tid.

Enligt myndigheter i Israel hittades i den arkeologiska utgrävningen, förutom de 44 guldmynten, även bronsmynt och ett bostadskvarter i den antika staden med rester av byggnader, vattenkanaler och rör, samt mycket mer.

I den kristna traditionen är Banias, där mynten hittades, en speciell plats eftersom det är där Jesus sägs ha sagt: ”på denna klippa ska jag bygga min kyrka”, till aposteln Petrus, det skriver BBC.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: USA återlämnar mynt värt 1 miljon dollar till Israel [Dagens PS]