Dagens PS

Vad gör ryske oligarken Deripaskas helikopter i Sverige?

Deripaska
Oleg Deripaskas helikopter har flugit runt i Sverige, enligt en twitterbot. (Foto: Twitter)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 19 aug. 2022Publicerad: 16 maj 2022

Ryske oligarken Oleg Deripaskas helikopter har de senaste dagarna setts flyga runt Västmanland och Stockholm. Det var den amerikanske programmeraren Jack Sweeneys Twitterbot om ryska oligarker som snappade upp rörelsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Deripaska är en rysk oligark med stora innehav som redan år 2018 – innan den nuvarande ryska invasionen av Ukraina –  hade sanktionerats av USA. Detta efter att, enligt USA, bland annat ha hotat sina affärsrivaler till livet och ägnat sig åt pengatvätt. Han ska också ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet. 

Anledningen till att Deripaskas helikopter flyger i Sverige är okänd, men han är ägare till Sveriges enda aluminiumsmältverk – Kubal i Sundsvall. Svenska politiker har tidigare anklagats för att samarbeta med Oleg Deripaska för att få bort 2018 års sanktioner. Ann Linde och Mikael Damberg ska ha verkat för att få bort sanktionerna – vilket Dagens PS rapporterade om i april.

Jack Sweeney är en amerikansk tonårig programmerare som blev känd när han satte upp olika twitterbotar som bland annat följts Elon Musks privatjet – något världens rikaste man inte var särskilt glad av över.

När Ryssland invaderade Ukraina i februari ställde programmeraren om sin bot till att spåra ryska oligarker under twitterkontot @RUOligarchJets. 

Dagens PS har kontaktat Utrikesdepartementet för en kommentar angående Oleg Deripaskas helikopter, men de ber att få hänvisa till Luftfartsverket – som menar att sekretess gäller. 

“OSL, Offentlighets- och sekretesslagens 29 kapitel om samfärdselsekretess innebär att vi inte kan lämna ut uppgifter om flygningar andra än tidtabellslagda, d v s reguljärt och charter”, skriver Luftfartsverket i ett mejlsvar till Dagens PS. 

Av: Conan Lindholm och Daniel Jacobs

Läs även: Elon Musk i bråk med student om bot som spårar flygplan

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS