Dagens PS

Utsläpp: Amerikanska bolag ska redovisa allt

koldioxidavtryck
Amerikanska bolag kan behöva redovisa koldioxidavtrycket från sina produkter. (Bild: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 mars 2022Publicerad: 23 mars 2022

Amerikanska finansinspektionen SEC vill ha nya regler för koldioxidredovisning. Det kan leda till tumult hos amerikanska bolag och ett ordentligt uppsving för vissa konsultfirmor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikanska bolag kan behöva redovisa koldioxidutsläppen som deras verksamhet genererar. De ska också redovisa utsattheten för klimatförändringarnas risker. Det skriver sajten Quartz.

Det är USA:s motsvarighet till Finansinspektionen, SEC, som har föreslagit nya redovisningsregler. Tanken är att investerare ska kunna jämföra de klimatplaner som finns hos olika amerikanska bolag.

Liknande ambitioner finns i andra delar av världen – EU:s handel med utsläppsrätter bygger också på koldioxidredovisning, liksom den gröna taxonomin.

Men Quartz förutser att förslaget i USA skulle innebära ett stort ekonomiskt lyft för revisionsfirmor som är specialiserade på att granska redovisning av utsläpp. Utsläppsredovisning kräver att en omfattande mängd data utöver de finansiella rapporterna sammanställs.

Amerikanska bolag behöver bättre revision

SEC öppnar upp för att koldioxidredovisningen inte måste göras av certifierade redovisningsbolag, vilket öppnar den amerikanska marknaden för en undergrupp av redovisningsbolag som är specialiserade specifikt på utsläpp.

”Jag tror att efterfrågan på vår produkt verkligen kommer att explodera”, säger exempelvis Kristina Wyatt, rådgivare på Persefoni, en firma som är specialiserad på koldioxidredovisning. Hon har också tidigare varit med och utformat SEC:s förslag.

De kommande åren kommer amerikanska bolag att behöva redovisa bolagets eget koldioxidavtryck och hur mycket energi bolaget använder. Större företag kan också behöva redovisa de utsläpp som kommer från andra delar av värdekedjan – leverantörer och konsumenter. Utöver detta ska bolagen redovisa hur de själva skulle kunna påverkas av klimatförändringar eller minskad efterfrågan på fossila bränslen.

ANNONS

Om förslaget blir verklighet måste bolagen också genomgå oberoende revision, och det är här Quartz ser en framtida guldgruva för nya aktörer, särskilt som de stora traditionella revisionsbolagen inte är rustade för uppgiften idag.

Läs också:

Ny lista: Kostnaden för börsbolagens utsläpp
Utsläppshandel ger klirr i kassan för Sverige – 2,2 miljarder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS