Ny lista – kostnaden för börsbolagens utsläpp

Uppdaterad: 27 aug. 2021Publicerad: 26 aug. 2021
Norrsken listar kostnaderna för börsbolagens utsläpp
Stiftelsen Norrsken som också är ett kontor för startupföretag som verkar för samhällsnytta. Grundare är Klarna-miljardären Niklas Adalberth och vd Erik Engellau-Nilsson. (Foto: Magnus Hjalmarson )

Lundin Oil är det svenska börsnoterade bolag vars utsläpp kostar mest räknat i miljöeffekter. Fenix Outdoor har i stället en positiv effekt, enligt stiftelsen Norrskens listning av 99 börsnoterade bolag.

ANNONS
ANNONS

Listan bygger på en metod som tagits farm av forskare på det amerikanska universitetet Harvard, skriver Breakit.

Den går ut på att sätta en prislapp på en organisations miljöpåverkan. Dels räknas företagets miljöpåverkan direkt genom produktionen, dels indirekt genom energiförbrukningen.

Norrsken har också gjort en bedömning av hur transparanta företagens utsläppsredovisningar är. Fem företag, Evolution Gaming, Beijer Ref, Lundbergföretagen, SBF Bostad och Traton, har fått transparensbetyget noll.

”Vår hypotes är att vi rör oss mot ett samhälle där vi kommer att prissätta negativa klimateffekter på ett annat sätt än i dag. Då kan det vara bra att slå ut det på storlek och se vilka som ligger före och efter kurvan. De kommer att påverkas annorlunda av till exempel hårdare regleringar”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson till Dagens Industri.

Ur ett globalt perspektiv har de svenska bolagen mindre klimatpåverkan än sina internationella kollegor, enligt tidningen.

Norrsken arbetar nu med att utveckla sin modell så att även klimatpåverkan från företagens indirekta utsläpp i värdekedjan tas med.

Man kommer också att bredda hållbarhetsperspektivet till att omfatta vilken samhällspåverkan verksamheten har.

”Det långsiktiga målet är att det blir lika naturligt med en redovisning av miljöpåverkan som en balansräkning, med en tredjepart som likt revisorer validerar dem. Då kan man också anpassa skattesatser efter summan negativ påverkan”, säger Erik Engellau-Nilsson

Bottenlistan:

Här är de värsta utsläppsbovarna i fallande skala (Kostnad i procent av försäljning)

1. Lundin Energy -147,43
2. SSAB -98,77
3. Stora Enso -35,1
4. Mycronic -27,66
5. SCA -20,82

Topplistan:

Bolagen som är bäst i klassen enligt Norrsken

1. Fenix Outdoor +0,13
2. Ica Gruppen +0,07
3. Swedbank +0,03
4. Telia Company 0,02
5. Kindred

Obs – notera att listan innehåller svenska börsbolag. Exempelvis så finns inte Cementa, Sveriges näst största utsläppsbov med på listan då de ägs av tyska Heidelberg Cement

Relaterade artiklar:

HM´s affärsmodell är inte hållbar. Dagens PS

Stor miljöanalys: Här är vinnarna och förlorarna. Dagens PS

 

ANNONS
ANNONS