Dagens PS

USA:s börsjättar överraskar prognosmakarna

USA
De amerikanska börsjättarnas vinster i andra kvartalet överträffar analytikernas prognoser. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 08 aug. 2023Publicerad: 08 aug. 2023

Vinsten per aktie för företagen i det breda USA-börsindexet S&P 500 är inte alls så låg som analytikerna förutspått, enligt Bank of America.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Analytikerna på Wall Street har räknat med att de så kallade blue chip-företagens vinst per aktie ska sjunka med mellan 6 och 7 procent på årsbasis under andra kvartalet.

Hittills har 87 procent av företagen på jämförelseindexet S&P 500 i USA släppt sina Q2-rapporter och det amerikanska affärsmagasinet Fortune berättar att de spöat analytikernas lågt ställda förväntningar med i genomsnitt 2 procent.

Företagens vinst per aktie minskar alltså inte i den omfattning som experterna förutspått.

I dagsläget är nedgången 4-5 procent och inte mellan 6 och 7 procent som prognosmakarna siat om, enligt Bank of America.

Det ska sägas att flera stora företag ännu inte redovisat sina siffror för andra kvartalet men fram till förra fredagen hade ändå 70 procent av totalt 423 företag som rapporterat slagit analytikernas vinstprognoser, så kallade EPS.

Wall Street-topp: USA-företagen uppvisar motståndskraft

Enligt Fortune, som hänvisar till BofA:s undersökning har 60 procent av företagen dessutom lyckats toppa bedömarnas försäljningsuppskattningar.

“Trots avtagande tillväxt och ekonomisk osäkerhet har resultatet förblivit motståndskraftigt och sannolikheten för en kortsiktig allvarlig vinstminskning har minskat”, säger Dylan Kremer, Certuitys co-chief investment officer, till tidningen i en kommentar om företagens lite överraskande resultatrapporter.

ANNONS

Läs även: 8 augusti: Det händer på börsen idag Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS