USA varnar Boris Johnson: Riskera inte Långfredagsavtalet

Uppdaterad: 22 maj 2022Publicerad: 22 maj 2022
USA varnar Boris Johnson: Riskera inte Långfredagsavtalet
Premiärminister Boris Johnson besökte Nordirland 16 maj 2022. Foto: TT

USA blandar sig nu i Brexit-bråket. Det blir inget Transatlantiskt handelsavtal om Storbritannien väljer att riskera Långfredagsavtalet mellan Nordirland och Irland. Det säger representanthusets talman Nancy Pelosi.

ANNONS
ANNONS

Om Boris Johnson riskerar freden blir det inget handelsavtal. Det säger representanthusets talman Nancy Pelosi i ett skarpt uttalande. Hon kallar premiärministerns hot att bryta mot avtalet “mycket oroande”, enligt Daily Mail.

Pelosi konstaterar att det inte finns en chans att den amerikanska kongressen kommer att stötta ett frihandelsavtal med Storbritannien om Långfredagsavtalet undermineras.

USA vill värna avtalet

Nancy Pelosis uttalande kommer efter att den brittiska regeringen i månader försökt övertyga Vita huset om att avtalet orsakar religiösa spänningar i Nordirland.

“Långfredagsavtalet är grunden till fred i Nordirland, och en symbol för hopp för hela världen”, säger Nancy Pelosi enligt Daily Mail. “Att säkerställa att det inte finns en fysisk gräns mellan republiken Irland och Nordirland är absolut nödvändigt för att upprätthålla denna milstolpe som har förvandlat Nordirland”, fortsätter hon.

ANNONS
ANNONS

Ökande spänningar i Nordirland

Spänningarna mellan katoliker och protestanter i Nordirland ökar efter att Sinn Féin vann parlamentsvalet i maj. Det protestantiska DUP vägrar nominera en kandidat till vice försteminister-posten om inte avtalet skrivs om.

DUP anser att reglerna innebär en gräns, och att Nordirland därmed skiljs från Storbritanniens fastland.

I avtalet finns regler som säger att både unionister och republikaner måste delta för att regionens administration ska fungera.

Johnson klagar på EU

Pelosis varning kommer efter att Storbritanniens utrikesminister Liz Truss offentliggjorde planer på att strunta i delar av Brexit-avtalet mellan EU och Storbritannien. Man verkar nu ha tagit ett steg tillbaka för att inte förvärra krisen.

ANNONS

EU anser att handelsavtalet löper risk om Boris Johnson verkligen genomför sina planer. Premiärminister Johnson skrev under avtalet – men tycker att EU:s sätt att upprätthålla det är alldeles för strikt.

“Jag respekterar det brittiska folkets vilja och Brexit, och uppmanar till konstruktivt samarbete och förhandlingar i god tro för att implementera ett avtal som upprätthåller freden”, skriver Nancy Pelosi på Twitter enligt Daily Mail.

Läs även: Risk för handelskrig mellan EU och Storbritannien 

Läs även: Bråk om Nordirland: EU redo att stoppa brittiskt handelsavtal 

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS