Dagens PS

Risk för handelskrig mellan EU och Storbritannien

Storbritannien
Det finns en risk för handelskrig mellan UK och EU. Foto: Alastair Grant/TT
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 17 maj 2022Publicerad: 17 maj 2022

En eskalerande tvist om handelsarrangemangen efter Brexit för Nordirland riskerar att få regeringen att skrota delar av avtalet. Det riskerar i sin tur ett handelskrig mellan EU och Storbritannien.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Europeiska unionens tjänstemän har upprepade gånger varnat för “allvarliga” konsekvenser om Storbritannien skulle åsidosätta en del av Nordirlandsprotokollet, enligt BBC.

I november förra året varnade Irlands utrikesminister Simon Coveney för att hela handels- och samarbetsavtalet (TCA) – som finns för att säkerställa tull- och kvotfri handel mellan EU och Storbritannien, är beroende av att Storbritannien följer protokollet.

Tullar på brittisktillverkade varor

Men på senare tid, eftersom kriget i Ukraina både har ökat levnadskostnader och samarbetet mellan EU och Storbritannien, har Coveney slagit an en mer försonlig ton och sagt att EU först vill söka lösningar. Men han varnade för att varje ensidig åtgärd från Storbritannien kan innebära “en mycket svår sommar”.

I slutändan betyder det att det finns en risk att en del av eller hela TCA kan skrotas av EU ensidigt, om än inte snabbt. Det skulle göra det möjligt för EU att införa tullar på brittisktillverkade varor.

I de flesta fall kräver en sådan åtgärd en uppsägningstid på upp till ett år och en mellanliggande skiljedomsprocess. EU har utrymme att dra några andra spakar under tiden, begränsa brittiska fiskefartyg att komma in i Europeiska unionens vatten till exempel.

Politiskt känsliga produkter

Bryssel har redan undersökt interimistiska åtgärder, efter att ha hävdat att brittiska åtgärder för att fördröja gränsformaliteter förra året bröt mot protokollet. Bryssel pausade senare den processen efter att ha gått med på förhandlingarna, men den kunde besluta sig för att återupptas.

ANNONS

Ekonomer varnar för att EU kan rikta in sig på politiskt känsliga produkter för tullar för att maximera effekten, lax från Skottland, till exempel.

Totalt gick skotsk lax till ett värde av 372 miljoner pund till EU förra året, vilket skapade tusentals jobb.

Alternativt skulle EU kunna fokusera åtgärder på industrier belägna i de så kallade Red Wall-sätena, i delar av nordöstra England och Midlands som övergick från Labour till de konservativa vid förra valet.

Läs mer: Bråk om Nordirland: EU redo att stoppa brittiskt handelsavtal

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS