Ryssland bygger upp trupper på gränsen mot Ukraina och kan planera en invasion av landet, varnar amerikanska diplomater sina allierade i EU, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Amerikanska tjänstemän har informerat EU-motparter om sin oro över en eventuell militär operation, enligt flera personer som är bekanta med saken skriver tidningen.

En tjänsteman i Vita huset sa på torsdagskvällen att USA samrådde med allierade om uppbyggnaden, ansåg Ukraina som en partner och fördömde alla aggressiva handlingar från Ryssland.

Bedömningarna att Ryssland kan planera en invasion av Ukraina tros vara gjorda på information som USA ännu inte delat med europeiska regeringar. Det backas upp av offentligt tillgängliga bevis, enligt tjänstemän som är bekanta med administrationens tänkande, enligt Bloomberg.

Migrantbråk med Belarus höjer temperatur

Ryssland säger att militära posteringar på landets territorium är en intern angelägenhet och att de förnekar alla aggressiva intentioner, och anklagar istället USA för att provocera då krigskepp varit nära ryskt territorium i Svarta Havet i veckan.

Läget i östra Europa är väldigt spänt för tillfället, då Polen har höjt säkerheten rejält vid sin östra gräns mot Belarus efter att tiotusentals migranter från Mellanöstern tagit sig in i landet den vägen. Det kallas av EU för en ”hybridattack” på unionen och strategin för ”omänsklig gangster-approach” från Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko. Belarus har också hotat att strypa flödet av naturgas till Europa som ett svar på hårdare sanktioner.

Merkel har vädjat till Putin

Tysklands förbundskansler Angela Merkel pratade i telefon både i onsdags och torsdags med Rysslands president Vladimir Putin för att få denne att använda sitt inflytande för att få Belarus att lösa situationen. Putin ska dock ha avböjt, enligt Bloomberg.

Att Ryssland skulle förbereda en invasion är osannolikt, menar dock Bloombergs källor med insyn i det ryska maktcentrumet Kreml, som motiverar det med att ryska trupper förutom Ukrainas armé skulle möta hårt motstånd från lokalbefolkningen i bland annat Kiev.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Gaspriserna rusar – ingen rysk leverans trots Putins löfte [Dagens PS]

Läs även: Lukasjenko hotar att strypa gasen till Europa [Dagens PS]