Dagens PS

USA: Putins strategi har redan misslyckats

Putins strategi
USA:s utrikesminister Antony Blinken på G7-toppmötet. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 27 juni 2022Publicerad: 27 juni 2022

CNN’s Jake Tapper intervjuade USA:s utrikesminister Antony Blinken på årets G7-toppmöte i Tyskland, för att diskutera Putins strategi och invasion av Ukraina. Men enligt ministern har Ryssland redan misslyckats med sitt mål.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jake Tapper inledde intervjun med att poängtera att Ryssland ser ut att överta fler regioner och att en mängd missiler under helgen avfyrats mot Kiev. Stora delar av bostadsområden förstördes av explosionerna och huvudstaden är nu rejält omskakad.

Enligt ryska medier ska Rysslands försvarsminister dessutom ha besökt de ryska trupperna i Ukraina, för att markera sin uthållighet.   

Skillnad på strategi och taktik

Men när Tapper frågade om huruvida Ryssland i nuläget ser ut att vinna kriget svarade Antony Blinken så här:

“Låt oss inte blanda ihop det taktiska med det strategiska. När det kommer till Putins strategiska mål har han redan förlorat. Hans strategiska mål var att ta död på Ukrainas suveränitet och självständighet och göra landet till en del av Ryssland”, sa han i intervjun.

Enligt Blinken kommer Ukraina att stå starkt och självständigt under en lång tid framöver, vilket innebär ett enormt misslyckande från Putins sida. 

Väst fortfarande enat

“Under tiden pågår en våldsam taktisk strid i östra Ukraina, där ukrainska styrkor nu trycks tillbaka. Den linjen flyttar sig dock konstant, ibland leder en sida, ibland den andra. Men det absolut viktigaste är den misslyckade strategin, att Putin inte lyckats med det han ville från början”, fortsatte han.

ANNONS

Utrikesministern påpekade att Putins strategi att försöka splittra Nato också misslyckats, med tanke på G7-toppmötet som han menar uppvisar västvärldens fortsatta samarbete och enade front.

USA fortsätter dessutom att hjälpa Ukraina på alla möjliga sätt för att se till så att de har det de behöver för att kunna stöta bort de ryska trupperna. 

Lyssna på hela intervjun på CNN.

Läs mer: Ryssland skyller matkrisen på väst 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS