USA hävdar i en ny rapport att en rysk desinformationskampanj skyller den omfattande matkrisen på västvärlden, efter att Ryssland anklagats för att blockera ukrainsk matexport.  

ANNONS

En ny rapport från USA:s utrikesdepartement påstår att rysk propaganda skyller västvärlden för den globala matkrisen. Departementet kallar det för en “massiv desinformationskampanj”. 

Ryssland har sedan av invasionen av Ukraina anklagats för att ha blockerat miljoner av ton ukrainsk spannmålsexport som vissa länder är beroende av. De geografiska områden som drabbas mest av matkrisen är Mellanöstern och Afrika. 

Kremlin har nekat anklagelserna.

Påstår att Europa hamstrar

Utrikesdepartementet säger att Ryssland nu inriktar sig på de områden i världen som är hårdast påverkade av krisen, för att sprida falska berättelser om att oroligheterna beror på “illegala, antiryska” sanktioner. Propagandan hävdar också att Europa “hamstrar” ukrainskt spannmål. 

Påståendena framförs först av ryska tjänstemän och sprids sedan till media som har anknytning till Ryssland. 

“Desinformationen är avsedd att både dölja Rysslands skuld och övertala ledare i riskländer att stödja ett slut på de sanktioner som syftar till att stoppa Rysslands orättvisa och brutala krig i Ukraina”, står det i rapporten.

Departementet tillade att USA och deras allierade arbetar hårt för att underlätta för de länder som drabbas av den blockerande exporten.

Putin redo att låta länder svälta

Tidigare i månaden varnade historikern Timothy Snyder om att President Putin är beredd att låta hela länder svälta till döds, som en del av invasionen i Ukraina. Enligt honom är presidentens avsikt att använda massvält som en “bakgrund för propagandatävlingen”.

ANNONS
ANNONS

“När matupploppen börjar, och när svälten sprider sig, kommer rysk propaganda att skylla på Ukraina och uppmana till att Rysslands territoriella vinster i Ukraina erkänns och att alla sanktioner ska hävas”, sa han då. 

Läs hela artikeln på Business Insider.

Läs mer: Värsta recessionen på 30 år hotar Ryssland