USA: Pricksäker guru spår sommar-rally

Uppdaterad: 07 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023
USA
Det blir en het börssommar om proffset i artikeln får rätt igen. (Foto: Pixabay)

Han fick rätt i januari i år om ett tech-rally och att det inte blir lågkonjunktur i USA under första halvåret.

ANNONS
ANNONS

Nu räknar investmentbanken Stifels chefsaktiestrateg Barry Bannister att årets rally på börsen håller i sig till fjärde kvartalet, även om det inte blir lika kraftfullt som hittills, skriver Fortune.

Bland annat motiverar han sin för aktieplacerare uppmuntrande syn med att den amerikanska ekonomin uppvisar motståndskraft och det stora AI-intresset.

“Vi ser att S&P 500 börjar plana ut runt 4 400 under Q3 (2023), vilket sveper in tjurmarknaden från bottennivåerna i oktober 2022. Prismålet innebär en mild vinst på cirka 3 procent för S&P 500 under de kommande månaderna”, skrev Bannister på måndagen, berättar den amerikanska affärstidskriften.

Rådet: Fynda cykliska värdeaktier i USA

Efter kursrusningarna i stora, amerikanska techbolag rekommenderar proffset nu investerare att fokusera på cykliska värdeaktier som påverkas av ekonomiska faktorer, alltså hur ekonomin i stort utvecklas, om den går upp eller ned.

Tipset är att fynda aktier till lägre värderingar i sektorer som basmaterial, industri eller ekonomi.

Sedan oktober 2022 har vinsterna kännetecknats av cyklisk tillväxt i techsektorn, konstaterar han.

Nu tror han att värderingarna när det gäller P/E-tal kommer att stiga i cykliska värdeaktier, som hittills underpresterat, resonerar Stifels chefsaktiestrateg kring sin hypotes om ett fortsatt rally på aktiemarknaden i USA i sommar.

ANNONS
ANNONS

Gurun: Då ska du se upp

Däremot är hans råd till investerare att vara vaksamma mellan Q4 i år och Q2 nästa år då USA:s centralbank kan sluta höja räntorna med följden att ekonomin tvingas in i en lågkonjunktur.

Visserligen kan detta scenario, enligt experten, vara förenat med flera positiva ekonomiska nyheter men ändå leda till börsfall då investerarna fruktar att Fed sedan börjar höja räntorna igen för att dämpa inflationen.

“Utöver det varnar Bannister för att han fortfarande tror att vi är mitt i en decennium lång ‘sekulär björnmarknad – en process där P/E-tal faller trots att vinsterna stiger, vilket gör att S&P 500 fastnar i ett sidledes handelsintervall’ “, skriver Fortune med hänvisning till Stifel och konstaterar att investmentbanken redan i januari gick ut och varnade för det.

Läs även: De här bolagen utklassar index på börsen

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS