De här bolagen utklassar index på börsen

Uppdaterad: 06 juni 2023Publicerad: 06 juni 2023
Enorm skillnad på börsen för de bolag som satsar mer på innovation enligt denna analys från Boston Consulting Group. Något som Warren Buffett håller ett extra öga på när han gör sina investeringar. (Foto: Pixabay)

Aktieägare och analytiker må grymta över att vissa bolag på börsen investerar mycket i forskning och utveckling. Det drabbar ju i närtid kassaflödet och möjligheterna till utdelning.

ANNONS
ANNONS

Men det är feltänkt.

Bygger vallgravar

För det är just graden av investeringar, under förutsättning att de är kloka, som gör skillnad i förlängningen. Det bygger eller befäster vallgravarna till konkurrenterna.

Det är något som världens bäste investerare – Warren Buffett – är förtjust i.

ANNONS
ANNONS

Skillnaden dramatisk för investerare på börsen

Konsultfirman Boston Consulting Group (BCG) har i sina analyser även bekräftat det här i siffror. Och skillnaden är dramatisk i termer av överavkastning på börsen.

BCG har mätt vilka noterade bolag som satsat mest på innovation sedan 2005 och ställt den populationens kursutveckling i relation till börsindex.

Källa: BCG

Enorm skillnad i avkastning på börsen

Skillnaden i utfall på börsen är slående. De bolag som har satsat mest på innovation har i genomsnitt levererat 3,3 procentenheter bättre avkastning per år i 22 år.

100 kronor satsade i ett index med dessa bolag skulle ha gett 482 kronor jämfört med 287 kronor för ett index med alla bolag.

ANNONS

Hitta pärlor på börsen – gräv i årsredovisningen

Det är siffror som är svåra att bortförklara. Att studera företagens satsningar på forskning och utveckling tycks vara ett enkelt sätt att förbättra avkastningen på aktieportföljen.

Och bli mer lik Warren Buffett.

Relaterade artiklar:

Bank of America: Rekordlåg värdering på småbolag.

ANNONS
ANNONS