Dagens PS

USA-börserna: Glädjeskutt efter Fed-beskedet

Powell
Har Fed-ordföranden Jerome Powell koll på inflationen eller inte? (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 07 nov. 2023Publicerad: 02 nov. 2023

Federal Reserve lämnar styrräntan oförändrad vilket fick samtliga tre stora index att gå upp på onsdagen. Nu kan investerare pusta ut inför resten av året, eller?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fed med Jerome Powell i spetsen lämnar styrräntan i intervallet 5,25-5,5 procent. Det är andra gången i rad som centralbanken inte höjer räntan, och trots att Powell vill se att inflationen närmar sig två procent så är det alltså ingen stress med det i nuläget – utan det kan ske över en längre tidsperiod.

Investerare nöjda med Fed-beslut

Investerare reagerade positivt på Feds beslut och verkar nu tro att räntan kan hållas oförändrad året ut. Det fick samtliga tre stora index att gå upp, där Nasdaq ledde racet med en ökning på 1,6 procent.

Strax därefter följde S&P 500 som gick upp med drygt en procent och Dow Jones som gjorde ett litet skutt på 0,7 procent.

Stora vinnarna på Wall Street

Halvledarbolagen var de stora vinnarna på Wall Street, där bolag som Advanced Micro Devices ökade med nästan tio procent och Micron Technology med knappt fyra procent.

Men Fed-chefen Powell varnar samtidigt för att inte ta för givet ett det inte blir fler en räntehöjning nästa månad, bara för att centralbanken inte har höjt de senaste två gångerna, och att nya diskussioner kommer hållas i december.

Enligt Damanick Dantes, portföljstrateg på Global X, så är det dock inte troligt att Fed höjer i december eftersom centralbanken är nöjd med hur mycket ekonomin växer i nuläget, berättar CNBC.

ANNONS

“Det är möjligt att det blir en höjning längre fram för att fortsätta minska inflationen.”

Läs även:

Fed kan få famla i blindo om USA stänger ned – Dagens PS

Fastighetskungen: Se och lär av Fed, Riksbanken! – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS