Dagens PS

Fed: Inflationen fortsatt för hög

Inflationen
Federal Reserves ordförande Jerome Powell har fortfarande målet satt att pressa ner inflationen. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 okt. 2023Publicerad: 20 okt. 2023

Inflationen är på väg ner i USA, men trots det är Fed-bossen Jerome Powell inte nöjd. För att nå tvåprocentsmålet vill Powell därför fortsatt tygla ekonomin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den är på väg ner, det står klart.

Om inflationen i USA kommer nå Fed-målet på två procent återstår dock att se. Något som Jerome Powell i nuläget inte är övertygad om.

Därför vill han även fortsatt försöka tygla den envisa positiva arbetsmarknaden och den ekonomiska tillväxten.

Den underliggande inflationen har sjunkit i USA under september, från 4,3 procent i augusti till 4,1 procent. Storbanken SEB ser det som “betryggande” att kärninflationen fortsätter ned och bedömer att den amerikanska centralbanken nu vill se fler tecken på att man lyckas få inflationen under kontroll.

Powell säger att inflationen är för hög

Under torsdagen höll Powell tal vid Economic Club of New York, där han tryckte på att Fed bara ser början av en nedgång på inflationen och att den “fortfarande är för hög”, berättar CNBC.

“Även om vägen sannolikt kommer att vara ojämn och ta lite tid, så är mina kollegor och jag enade i vårt åtagande att få ner inflationen till två procent”, sade han.

Det betyder med största sannolikhet att centralbanken kommer att höja styrräntan än gång till innan året är slut, och att Powell och hans kollegor avvaktar arbetsmarknaden och tillväxten under årets sista månader.

ANNONS

För närvarande går inflationen ner samtidigt som de ekonomiska siffrorna pekar upp, vilket är “goda nyheter” enligt Christopher Waller som sitter i Feds styrelse.

Han säger dock samtidigt “att det är lite för bra för att vara sant”.

ANNONS

Senaste nytt

Se vilken riktning ekonomin tar

Nu gäller det att avvakta och se i vilken riktning inflationen fortsätter, om den trots den höga tillväxten kan fortsätta ner eller om Fed måste lägga in fler räntehöjningar.

“Det är för tidigt att säga. Jag tror att vi kan vänta och se och se hur ekonomin utvecklas innan vi gör några definitiva drag, ” säger Christopher Waller, enligt Fortune.

Läs även:

SEB räknar med mild svensk recession – Dagens PS

Här är de som tjänar på inflationen – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS