Dagens PS

Fed kan få famla i blindo om USA stänger ned

Inflationen
Federal Reserves ordförande Jerome Powell har fortfarande målet satt att pressa ner inflationen. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 sep. 2023Publicerad: 27 sep. 2023

En eventuell nedstängning av statliga myndigheter i USA kan göra viktig inflationsdata otillgänglig och det gör det svårare för Federal Reserve att fatta ett nytt räntebeslut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För USA börjar nästa budgetår den 1 oktober och regeringen kämpar nu för att få sin budget godkänd, om den inte blir det kan den amerikanska myndigheter stängas ned, det rapporterar E24.

Inför USA:s centralbank Federal Reserves nästa räntemöte kan kan det bli problem om den amerikanska regeringen stänger ned statliga funktioner.

Regeringens budget

Vid räntemötet förra veckan behöll Federal Reserve räntorna oförändrade och räntekommittén sade att den noga ska övervaka ekonomisk data över bland annat inflationen och sysselsättningen.

Knut Magnusson, ekonom på DNB Markets, säger att en nedstängning kan leda till att viss statistik inte publiceras och om det inte finns färska siffror för oktober kan det blir svårare för centralbanken att fatta beslut i november.

“Om avstängningen varar i en månad eller mer, skulle Fed i princip famla i blindo vid sitt novembermöte, efter att ha fått veta väldigt lite om ekonomisk aktivitet och prispress sedan septembermötet”, skriver Bank of Americas ekonom Aditya Bhave i en ny kommentar, enligt CNBC.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Kan ha nått toppen

Aditya Bhave säger dock att en lång nedstängning inte förväntas och att om den varar längre än en månad blir nog det försiktiga tillvägagångssättet att Fed väntar i november.

Han säger vidare att ett överhopp i november sannolikt betyder att höjningarna har avslutats, om inte inflationen tydligt tar fart igen.

Det är många analytiker som tror att räntan nu snart nått sin topp, I USA har styrräntan ökat till mellan 5,25 och 5,5 procent.

Statistik i oktober

Den 12 oktober ska USA:s inflationssiffror beräknas och om det blir en lång nedstängning kanske siffrorna inte kan tas fram. Den 6 oktober ska även centrala sysselsättningssiffror publiceras.

“Centralbanken är nu beroende av data. Om de inte får några uppgifter måste de vänta på att uppgifterna kommer fram. Då blir det nog ett mindre intressant räntemöte”, säger Knut Magnussen till E24.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ekonomiskt kaos nära i USA – då smäller det Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS