Under det senaste året har en uppstickare från Halmstad utmanat de stora förmögenhetsförvaltarna – och expanderat kraftigt via fusioner och förvärv.

Halmstadsbaserade Wictor Family Office grundades 2014 med affärsidéen att erbjuda fristående förmögenhetsrådgivning till förmögna kunder – utan de provisioner och tredjepartsinsättningar som banker i en hög grad använder sig av.

Bolaget drivs av en uppsättning entreprenörsfamiljer som tröttnade på förvaltningsjättarnas och bankernas dolda avgifter och opersonliga investeringslösningar.

Istället vill Wictor Family office erbjuda skräddarsydda förvaltningslösningar som kännetecknas av en stor grad transparens.

”Vi investerar själva våra egna pengar i de produkter och tjänster som vi rekommenderar till våra kunder”, säger Sara Viktorsson, vd för Wictor Family Office.

Tar ett amerikanskt stuk till marknaden

Konceptet ”family office” är relativt okänt i Sverige men är i USA ett utbrett fenomen som entreprenörsfamiljer och förmögna använder sig av.

Till skillnad från en traditionell förmögenhetsförvaltare så erbjuder ett amerikanskt ”family office” lösningar som är skräddarsydda för det individuella behovet.

Wictor Family Office satsar på att deras tjänst, som kräver en insättning på 5 miljoner kronor, kommer att lyckas på marknaden när fler bankkontor stängs ner och den traditionella rådgivningen blir allt mer strömlinjeformad.

ANNONS
ANNONS

Utöver den regelrätta förmögenhetsrådgivningen siktar Wictor Family Office också in sig på att erbjuda helhetslösningar – exempelvis har bolaget hjälp till med allt ifrån juridisk rådgivning till fotbollsbiljetter och spanska byggtillstånd.

Stadig tillväxt

Under de senaste åren har flera entreprenörsfamiljer slutet upp bakom Wictor Family Office, inte minst AJ Produkters grundare, Anders Johansson.

Verksamheten har både växt organiskt och genom förvärv. Enbart under 2020 gick Wictor Family Office ihop med förvaltningsrådgivaren FMG+ och Quesada Kapitalförvaltning.

Tommy Jacobson, styrelseordförande i Quesadas ägarbolag Varenne, förklarade vid tiden av förvärvet att bolagen delar samma utgångspunkt i rådgivningen. Framförallt genom fokuset att leverera personliga och långsiktiga lösningar.

”Med den här affären skapar vi en entreprenörsdriven verksamhet”, menar han.

Läs mer: Låga fondavgifter gör rekordsnabb miljardsuccé