Dagens PS

Uppgifter: Tungviktarna sätter stopp för storaffären

Göran Persson inflation
Swedbanks ordförande Göran Persson fruktar en inflation, det är en utveckling som "ingen vill ha", säger han till Di. (Foto: TT)
Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr
Uppdaterad: 18 jan. 2021Publicerad: 18 jan. 2021

Den omtalande storaffären mellan SSAB och Tata Steel väntas att rinna ut i sanden då stålbolaget inte har lyckats att få med storägarna på förvärvsplanerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har tidigare skrivit om stålbolagets SSAB:s planer på att förvärva Tata Steels nederländksa verksamhet.

Det tilltänkta förvärvet har fått kritik på flera kanter – inte minst då Tata Steels verksamhet väntades att äventyra SSAB:s hållbarhetsstrategi.

Nu håller den kritiserade storaffären på att rinna ut i sanden då SSAB:s storägare Industrivärden och LKAB uppges att vara skeptiska mot förvärvsplanerna. Det rapporterar Di.

Skeptiska tungviktare

Vare sig SSAB:s vd Martin Lindqvist eller bolagets storägare har kommenterat den potentiella affären sedan diskussionerna offentliggjordes i november i fjol.

Di erfar dock att det är Industrivärdens styrelseordförande Fredrik Lundberg och LKAB:s styrelseordförande Göran Persson som motsätter sig och effektivt förhindrar den potentiella affären mellan SSAB och Tata Steel.

Tillsammans kontrollerar Industrivärden och LKAB cirka 15 procent av aktierna i SSAB och 20 procent av rösterna.

Skakig börsutveckling

Den globala stålmarknaden har sett en kraftig förbättring parallellt med förvärvsdiskussionerna – och produkter som europeisk tunnplåt handlas på de högsta nivåerna på över 10 år.

Börsutvecklingen för SSAB har dock varit svagare.

Den svenska stålbolagsaktien har förvisso lyft med cirka 12 procent sedan förhandlingarna med Tata Steel bekräftades, vilket bleknar i jämförelse med europeiska branschkollegor.

Under samma period har Arcelormittal lyft över 50 procent på Frankfurtbörsen, liksom Salzgitter som har handlats upp med över 60 procent.

Ruckar på hållbarhetsfokuset

Enligt Oskar Lindström, råvaruanalytiker på Danske Bank är det den potentiella affären som ligger som grund för SSAB:s jämförelsevis svaga börsutveckling.

”Affären skulle innebära en ny strategi och många som har köpt in sig i den gamla strategin med en stark ESG-profil känner sig besvikna nu”, säger han och fortsätter:

”När de flesta aktieägare på stan är negativt inställda, måste man fråga sig vart stödet i styrelsen kommer från.”

Läs mer: Toppförvaltaren ryter till: ”Helt vansinnigt” >>

ANNONS
ANNONS
Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.

Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS