SSAB meddelade i fredags att de var i förhandlingar om att köpa Tata Steels europaverksamhet. Nu ryter Simon Blecher på Carnegie Fondförvaltning ifrån och totalsågar förvärsplanen.

SSAB:s potentiella förvärv av Tata Steels europeiska verksamhet kan leda till en helomläggning av det svenska stålbolagets strategi. Om förhandlingarna går i lås skulle SSAB fördubbla sin produktionskapacitet.

Simon Blecher, förvaltare på Carnegie Fonder, ställer sig dock inte bakom köpet och riktar kraftig kritik mot SSAB, rapporterar DI.

Många anledningar till missnöje

”Jag tycker att affären är helt vansinnig av många skäl, främst för att det är ett strategibyte men också av det faktum att det tar bort fokuset från det fantastiska fossilfria stålet som vi och många andra köpt in oss i. Att vara ägare till bulkstål i Holland är jag inte jättesugen på”, säger Simon Blecher till DI.

SSAB har som mål att producera fossilfritt stål innan 2026. Detta kan dock bli svårare om SSAB skulle lyckas med att ro hem köpet.

ANNONS
ANNONS

Tata Steels europaverksamhet släpper nämligen ut dubbelt så mycket koldioxid som hela SSAB. Trots att verksamheterna har lika stor produktionskapacitet.

I nuläget har SSAB inte kommit med någon information utöver att förhandlingar med Tata Steel pågår och en potentiell prislapp eller finansierng för köpet har inte uppdagats.

Läs mer: Aktierna som Buffett miljardsatsar på