Ungern vägrar fortsatt EU-sanktioner mot Ryssland, även efter att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på måndagen åkte till Ungern och träffade premiärminister Viktor Orban.

ANNONS

Nyligen valde EU att ta fram ett nytt sanktionspaket mot Ryssland där man förespråkar ett embargo på oljeimport. Ungerns premiärminister Viktor Orban har dock jämfört paketet med att släppa en ”atombomb” över den ungerska ekonomin.

Ungern vägrar fortsatt EU-sanktioner

Ursula von der Leyen lyckades inte övertala Viktor Orban om att Ungern inte behöver rysk olja längre, även efter att hon besökte honom på måndagen, skriver Wall Street Journal.

Mötet kom efter förhandlingar mellan Ungern och EU-kommissionen – som har lovat att hjälpa Ungerns energisystem att förlita sig mindre på den ryska oljan, där det ungerska energisystemet i nuläget till 65 procent förlitar sig på rysk olja.

Men lovorden från EU har alltså inte fungerat där den ungerska regeringen på måndagen uppgav att man inte kan gå med på sanktionspaketet ”så länge det inte ger en lösning på Ungerns oro”.

EU vill ha med sig alla 27 medlemstater i sitt nya sanktionspaket och föreslår därför att Ungern och Slovakien får fram till slutet av 2024 på sig att sluta importera rysk olja. Även Tjeckien, Bulgarien och Kroatien behöver mer tid för att avveckla beroendet av Ryssland.

Starka band med Putin

Samtidigt skaver det rejält mellan EU och Ungern eftersom Orban fortsatt har starka band med Vladimir Putin och vägrar tillåta leveranser av västerländska vapen genom Ungern till Ukraina, där Orban uppger att han vill hålla Ungern utanför kriget.

ANNONS
ANNONS

EU håller fortfarande tillbaka miljarder euro, pengar som skulle betalas ut till Ungern för återhämtningen efter pandemin, på grund av sin oro över rättsstatsprincipen i landet.

Läs även: Orban kvar vid makten i Ungern [Dagens PS]