Orban kvar vid makten i Ungern

Uppdaterad: 04 apr. 2022Publicerad: 04 apr. 2022
Orban
Viktor Orban blir kvar vid makten efter en klar seger uder söndagen. (Bild: TT)

Viktor Orban blir kvar vid makten i Ungern, efter något av en jordskredsseger. Detta trots nära band med Rysslands president Vladimir Putin och ett ljummet intresse för Ukrainas umbäranden, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots upprepad kritik om en demokrati i förfall och ett ogenerat stöd för Ryssland blir det Viktor Orban och hans parti Fidesz som fortsätter att styra Ungern. Det stod klart efter att 99 procent av rösterna räknats igår, skriver Bloomberg.

I och med detta tar Orban hem sin fjärde mandatperiod i rad och behåller tillsammans med sitt parti två tredjedelars majoritet i parlamentet. Ett resultat som trotsar såväl opinionsundersökningar som spaningar om att oppositionen skulle haft planer på att avsätta honom.

Själv tycktes den ungerske ledaren dock varken överraskad eller blygsam när tog emot sina anhängares jubel efter valsegern i Budapest.

“Vi gjorde en så enorm seger att den var synlig även från månen, men definitivt från Bryssel”, sade han enligt Bloomberg.

Ungern en hybridregim

Viktor Orban har sedan 2010 återkommande utmanat EU:s demokratiska grund genom att verka för vad han benämner som en “illiberal demokrati”. Som tillägg till detta har hans stöd för Rysslands presindent Vladmir Putin varit minst sagt besvärande. Likaså hans undermåliga stöd för Ukraina där han bland annat vägrat Ukrainas vapentransporter att passera genom Ungern.

Ett av flera ställningstaganden som lett till att den politiskt obundna organisationen Freedom House nedgraderat Ungern från fullfjädrad demokrati till en “hybridregim”, sedan de inte längre uppfyller de politiska eller demokratiska kriterierna, skriver Bloomberg. 

Anmärkningsvärt utöver Orbans seger är att det högerextrema partiet Mi Hazank tog sig över den parlamentariska tröskeln, vilket visar på en förskjutning åt höger bland Ungerns väljare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Högerpopulistisk seger i Serbien

Att det blåser högerpopulistiska vindar även i Serbien framgår tydligt av deras valresultat där Aleksandar Vucic utropades som segrare under söndagen. Även han en pro-rysk allierad som med gårdagens valresultat ser ut att bli vid makten i Serbien i ytterligare fem år framöver, skriver SVT.

I likhet med Orban har Vucic historiskt stått nära både Ryssland och Putin. Han har även hållit sig utanför när resten av världens straffat Ryssland med sanktioner.

En hållning som långsiktigt kan stå både Vucic och Orban dyrt. Åtminstone om man fortsatt vill hålla sig väl med sina närmast allierade inom EU, där bland andra Polen sedan tidigare varnat Orban för att hans bristande engagemang för Ukraina kan bli mycket kostsamt, skriver Bloomberg. 

Läs även: Destruktivt ledarskap: Har du en Putin som chef?

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS