Om de senaste dagarnas rapporter om Ukrainas avancemang i Charkiv-regionen stämmer har chanserna för att Ukraina ska ”vinna” kriget ökat.

ANNONS

Det verkar som om Ukrainas väpnade styrkor har visat för världen att det är viktigt att vara försiktig med att vad vi tror oss veta. Om de senaste dagarnas rapporter om Ukrainas avancemang stämmer har chanserna för en ukrainsk ”seger” ökat rejält, liksom chanserna att krigets efterdyningar kommer leda till Vladimir Putins fall, det skriver John Authers i Bloomberg.

Han skriver vidare att innan kriget började var den dominerande åsikten att Ryssland inte skulle invadera Ukraina, det var det dominerande narrativet ända tills invasionen inträffade. I ungefär fyra dagar var det dominerande antagandet att Ryssland skulle ta landet på några dagar, men under krigets andra vecka kom berättelser om att Ryssland körde fast.

Narrativ om utmattningskrig dominerade i två månader

Sedan kom berättelser om hur Ryssland mötte nederlag i Ukraina, särskilt när Ryssland övergav försöket att inta Kiev. Därefter kom berättelser om att Vladimir Putin har förvandlat det hela till ett utmattningskrig, något som Ryssland alltid gör och som fungerar.

När Ryssland erövrade Mariupol och stärkte sitt grepp om strategiskt viktiga delar av Ukraina, blev det den dominerande berättelsen under cirka två månader. De senaste dagarnas rapporter handlar om att Ukraina är på uppgång och jagar bort ryssarna, något som tyder på den ryska armens bräcklighet.

Vapen till Ukraina ser ut som bra investering

John Authers skriver att det börjar se ut som att de pengar som väst har spenderat på att skicka vapen till Ukraina nu börjar se ut som en bra investering. Men hur förändrar det narrativet om Ukraina? Dödläget när Vladimir Putin verkade få det mesta han ville ha, men avskräcktes från att ge sig på några fler aggressioner, tilltalade marknaderna.

Det gav Europa en sorts ursäkt för att lätta på sina sanktioner för att mildra energikrisen samtidigt som Ryssland fortfarande sanktioneras, skriver John Authers i Bloomberg, och menar att det är svårare att bedöma vad som händer om Ukraina återuppstår.

Kan stänga av energiförsörjningen till Västeuropa

Under de senaste timmarna har Ryssland anklagats för att rikta in sig mot ukrainsk infrastruktur för att stänga av vägarna till Charkiv, det påminner oss om att Ryssland kan hämnas. Om Ukraina vinner mer framgångar kan Ryssland stänga av energiförsörjningen till Västeuropa, i försök att stoppa flödet av högkvalitativa vapen till Ukraina, skriver John Authers i Bloomberg.

Marknadens inställning till händelser i Ukraina har varit inkonsekvent. Under några veckor i mars verkade det som att invasionen hade förändrat världen, men sedan dess har följden av olika narrativ haft minimal effekt.

ANNONS
ANNONS

Bevisen på att Ryssland tog överhanden hade liten märkbar inverkan på aktievolatiliteten. Efter att ha stigit över 36 i mars ligger Vix-indexet för volatilitet nu på 22. John Authers frågar sig i Bloomberg om investerare kommer visa ett sådant jämnmod nu.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ukraina forcerar och tvingar Putin till reträtt [Dagens PS]