Ukrainas motoffensiv tvingar Ryssland att dra sig tillbaka från huvudbastionen i nordöstra Ukraina – ett svidande nederlag för Putin.

ANNONS

Ryssland har, berättar Reuters med hänvisning till den rysta statliga nyhetsbyrån Tass, tvingats till reträtt från Izium i Charkivprovinsen.

Nederlaget för Ryssland och president Putin beskrivs som det näst värsta hittills sedan de ryska trupperna förlorade slaget om Ukrainas huvudstad Kiev.

Ordern nu i Izium efter Ukrainas framstöt var till de ryska invånarna att ”rädda sina liv” genom att fly till Ryssland.

Enligt ögonvittnen som citeras av Tass, skriver Reuters, var det stora trafikstockningar av bilar med människor som lämnade det tidigare ryskkontrollerade territoriet.

Ryska styrkor har använt Izium som logistikbas för sina militära angrepp från norr mot den närliggande Donbass-regionen där Donetsk och Luhansk ligger.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba uttalade sig från Kiev och sade att de ukrainska styrkorna visat sig kapabla att besegra den ryska armén med de vapen som landet fått från västmakterna.

Han tillade enligt Reuters att ju fler vapen landet får, desto snabbare kommer Ukraina att stå som segrare i kriget mot invasions- och ockupationsmakten Ryssland.

Igor Girkin, en tidigare befälhavare för proryska styrkor i östra Ukraina, kallade det nu ryska tillbakadragandet för ”ett stort nederlag” i en telegramkommentar.

Fortfarande uppges Ryssland ockupera stora delar av Donbass och i söder nära Krimhalvön.

ANNONS
ANNONS

Men Ukraina gör stora framryckningar och vinner mark. Enligt Reuters bröt Kievs styrkor igenom frontlinjen i nordost och ska sedan dess ha återerövrat dussintals städer och byar i landet.

Det rapporteras om rysk raketbeskjutning under lördagskvällen mot Charkiv som ska ha dödat minst en person och skadat flera hem.

Läs mer: Stora framgångar för Ukraina – Rysslands front kollapsar [Dagens PS]