År 2018 återförde Turkiet 104 ton guld från Bank of England, men 2020 och 2021 skickade landets centralbank tillbaka guld till London.

ANNONS

I den rådande ekonomiska turbulensen som försvagar den turkiska liran är det troligt att den turkiska centralbanken kommer använda sitt guld hos den brittiska centralbanken, Bank of England, som säkerhet för lån i utländsk valuta, det rapporterar Gainesville Coins.

Det är komplicerat att beräkna Turkiets nettoguldreserver eftersom det turkiska finansministeriet och den turkiska centralbanken sedan 2011 har lanserat flera system för att låna guld som alla syns på centralbankens balansräkning.

Turkiets uppskattade nettoguldreserver

Gainesville Coins uppskattar att Turkiets nettoguldreserver den 31 december 2021 var 354 ton, vilket är cirka 300 ton mindre än vad Internationella valutafonden IMF rapporterar. World Gold Council, EGC, beräknar Turkiets nettoguldreserver till 394 ton.

Under år 2017 och 2018 återförde Turkiets centralbank allt sitt guld från Federal Reserve Bank of New York och från Bank for International Settlements. 6 ton guld lämnades kvar i Bank of England, detta enligt den turkiska centralbankens årsrapporter.

Vill ha guldet inom landet

Det återlämnade guldet placerades i valv i Borsa, i Turkiets huvudstad Istanbul. Turkiets centralbank påverkas starkt av landets president Recep Tayyip Erdogan, vars band med väst är ansträngda och centralbanken föredrar att lagra sitt guld inom landet för att hindra rivaler från att ha inflytande i tvister.

Under år 2020 började dock ändå den turkiska centralbanken skicka tillbaka guld från Turkiet till London, som är en av världens mest likvida guldmarknader. I slutet av 2021 hade den turkiska centralbanken 78 ton guld på Bank of England.

Extrem inflation i Turkiet

Gainesville Coins skriver att det är möjligt att Turkiet vill ha guld i London för akut försäljning, men att det är mer sannolikt att guldet byts mot valuta för att göra internationella betalningar eller försvara den turkiska liran.

ANNONS
ANNONS

I Turkiet ligger konsumentprisinflationen på 80 procent och landets valuta har på mindre än 14 år tappat 90 procent av sitt värde mot den amerikanska dollarn.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Turkiets inflation når skrämmande höjder [Dagens PS]