Turkiets inflation, som redan är skyhög, har fortsatt att accelerera mot nya nivåer och har nu nått 80 procent. Men det är fortfarande inte toppen av den turkiska inflationen som alltså väntas bli ännu högre.

ANNONS

Den snabbt stigande priserna för konsumenter i Turkiet har tvingat analytikerna att justera upp den väntade inflationen ett flertal gånger. Detta är en konsekvens av statens desperata försök att stabilisera den turkiska valutan samtidigt som kriget i Ukraina tvingar upp priset på energi och livsmedel.

Onsdagens data visar att den årliga inflationen i Turkiet har passerat 80 procent under juli från junis 78 procent, enligt en studie genomförd av 22 analytiker. I Turkiets folkrikaste stad Istanbul ökade priserna med hela 99 procent jämfört med året innan.

”Fortsätter Turkiet med den här monetära politiken så kommer det bli omöjligt att komma ifatt inflationen”, säger Ogeday Topcular, vid RAM Capital SA i Geneve.

Turkiets inflation ligger i topp

Trots att hela världen skakas av kraftig inflation så ligger Erdogans Turkiet i framkant. Enbart länder som Zimbabwe, Venezuela och Libanon där inflationen är tresiffrig. Att bryta inflationens grepp om ekonomin har visat sig svårt, särskilt då Erdogan tvingar den turkiska riksbanken att hålla räntan låg då han inbillat sig att det ska motverka inflationen.

Erdogan vill fortsätta elda på ekonomin fram till valet i nästa juli och har inte för avsikt att höja några styrräntor innan dess, trots att det skyhöga inflationen riskerar att driva på ett kraftigt missnöje mot den turkiske presidenten.

Den värsta krisen kvarstår

Spekulationer pekar mot att Turkiets inflation ska nå nya höjder under hösten och att den mycket väl kan nå över 85 procent under september och oktober. Så länge Turkiets ledning fortsätter att gasa på ekonomin genom låg ränta så lär också inflationen att fortsätta öka.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Turkish Inflation Is Likely to Exceed 80% and It Has Yet to Peak [Bloomberg]

Läs även: Turkiets realränta minus 60 procent – liran fortsätter falla [Dagens PS]