Dagens PS

Tuffare krav för bolag som vill till Nasdaq First North

First North
Nasdaq inför tuffare krav för tillväxtbolag som vill till First North (Foto: TT).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 05 aug. 2022Publicerad: 05 aug. 2022

Det har inte varit ett bra år för tillväxtbolagen på Nasdaq First North.  Nu inför Nasdaq tuffare krav för bolag som vill lista sig på marknadsplatsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Omkring 300 bolag har noterats på Nasdaq First North under de senaste tre åren. Även småsparare har strömmat till marknadsplatsen och satsat sina pengar mot löften om framtida vinster.

Men det kan vara ett riskfyllt projekt. Fler än 30 av de listade bolagen såg sitt värde minska med mer än 80 procent under förra året.

Nu inför Nasdaq First North tuffare krav för de tillväxtbolag som vill lista sig på marknadsplatsen skriver Dagens Industri.

Nasdaqs europeiska övervakningschef Jimmy Kvarnström säger till tidningen att de nya reglerna införs mot bakgrund av det “stora inflöde” av nya bolag som skett.

”Mot bakgrund av det behövde vi sätta oss ner och gå igenom regelverket för att säkerställa att det återspeglar vad vi har lärt oss under de senaste åren. Vi vill också ta hänsyn till marknadens synpunkter”.

Krav på 12 månaders verksamhet

Nu måste alla bolag som vill till First North ha en tillräckligt stark kassa för att kunna finansiera verksamheten i 12 månader efter tillträde. Tidigare gällde denna regel endast för bolag som gick med förlust.

Det tidigare kravet på att bolagen ska ha bedrivit verksamhet i 6 månader före handel  höjs till 12 månader.

ANNONS

Arbetet med att se över regelverket startade enligt Kvarnström redan före nedgångarna och noteringshetsen, men han menar att det även är viktigt att återställa förtroendet för marknadsplatsen.

“Ett högt förtroende för börsen och noteringskraven är helt avgörande. Det är hela grunden för att marknaden ska fungera”.

Han understryker dock att First North inte kan garantera en positiv börsutveckling, och menar att investeringar i ett bolag i ett tidigt skede alltid medför större risk.

”Vi gör det möjligt för bolag att noteras i ett tidigt skede. Jag tror att det är bra att vi har lyckats skapa en marknad för den typen av bolag i Sverige.”

Läs även: Börsnoterat i tre veckor – slår Goldman Sachs

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS