Ett Hongkong-baserat bolag har tagit över ledartröjan på börsen i New York. På bara tre veckor har dess aktier stigit så mycket att marknadsvärdet nu uppgår till 203 miljarder dollar. Men ingen vet varför.

ANNONS

AMTD Digital heter det hajpade bolaget som väcker uppståndelse med sin snabba frammarsch. Dess huvudsakliga verksamhet går ut på att utveckla digitala verksamheter och finansiella tjänster. Varken Wells Fargo, Morgan Stanley eller Goldman Sachs är så högt värderade just nu.

Ändå har den nya börsjätten bara rapporterat 25 miljoner dollar i intäkter under senaste verksamhetsåret, skriver Bloomberg.

På pappret har alltså AMTD Digital blivit det femte största finansiella företaget i världen, efter Berkshire Hathaway, JPMorgan Chase, Bank of America och Industrial & Commercial Bank of China.

Precis som de andra finansjättarna har AMTD Digital en komplex ägarstruktur, men en av de viktigaste aktörerna är vd:n Calvin Choi, som tidigare har arbetat för UBS, skriver Bloomberg. Han blev vd för moderbolaget AMTD Group 2016 och äger alla aktier i ett dotterbolag som kontrollerar mer än 32 procent av koncernen.

Choi har just nu näringsförbud i Hongkong på grund av händelser som ägde rum under hans tid på UBS. Men han var ändå närvarande och ringde i klockan vid AMTD Digitals börsintroduktion i juli.

ANNONS
ANNONS

Slår Goldman Sachs – men kraftigt övervärderat

Priset på aktien var då 7,8 dollar, men sedan dess har den stigit med 14 000 procent. Varför den har skjutit sådan fart är oklart.

Ett annat bolag inom samma koncern AMTD Idea Group, har också rusat i värde – med 458 procent – och har blivit bland privatpersoner som investerar.

På en fråga om saken svarade AMTD Digital att bolaget inte själva vet vad som kan ligga bakom kursrusningen, men att man analyserar marknaden. svarade inte omedelbart på en begäran om kommentar.

Bolaget känner inte till några ”materiella omständigheter, händelser eller andra frågor” som kan påverka aktiekursen.

Choi har tidigare varit ifrågasatt av andra investerare, och en i en rapport förra året visade att 87 procent av bolagets amerikanska börsintroduktioner har slutat med förluster.

ANNONS
ANNONS

AMTD:s uppgång har skapat spekulationer om vad som kan ligga bakom uppgången. . En förklaring är att bara en liten del av dess aktier har varit tillgängliga för handel.

”Aktien är starkt övervärderad”, säger Thomas Nip, analytiker på Valuable Capital Ltd. i Hong Kong till Bloomberg.

Läs också:

Bottenlistan: En hel kyrkogård av börsraketer [Dagens PS]