Dagens PS

Tre Kronor: Totalt bortfintade av motståndet

Tre Kronor
Striden om Tre Kronor Property Invenstment är över, SHF vann på knock. (Foto: TT)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 24 maj 2021

Tre Kronor-striden är avgjord, Svenska Handelsfastigheter fintade motståndet upp på läktaren. Har nu kontroll på nära 90 procent av aktierna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska Handelsfastigheter, SHF, har tagit kontrollen över Tre Kronor Property Investment AB, TKPI, de accelererade i striden mot Tredje AP-fondens Trophi och kontrollerar nu 89,4 procent av TKPI. Sammanlagt ökade SHF sin fastighetsportfölj med tre miljarder kronor till 14 miljarder. Stora kunder som Systembolaget och Ica följer med i köpet.

Striden

SHF började med att lägga ett bud på fastighetsbolaget den 13 april, i början av maj fick de konkurrens av Trophi och styrelsen i TKPI lockades av det budet, så pass mycket att de förordade den affären. Två dagar senare kom attacken från SHF som höjde budet per aktie lika mycket som fastighetsbolagets namn, tre kronor. Samtidigt köpte de storägaren Ciftias aktier, tio procent – Ciftia ägs av en styrelseledamot i det nu förvärvade bolaget. Nu svängde styrelsen och Trophi manövrerades bort, totalfintade av SHF, 11 maj var deras bud tillbakadraget.

SHF hade som krav att de skulle få kontroll på 90 procent av aktierna och rösterna i TKPI, något de nu gått ifrån. De anser att alla andra villkor i affären är uppfyllda. De kommer dock att förlänga perioden för de aktieinnehavare som sitter på de återstående 10,6 procenten av aktierna att sälja. Den tidsfristen går ut den 4 juni 2021, ett datum som kan förlängas.

Tvång

SHF tar i med hårdhandskarna för att komma ut resterande aktier i TKPI. De  ska lämna in en begäran om en extra bolagstämma där en ny styrelse ska utses enligt SHF önskemål. När SHF har nått en ägarandel på mer än 90 procent av aktierna kommer de att begära tvångsinlösen av de övriga aktierna. Det gör de med stöd av aktiebolagslagen. Aktierna ska sedan avnoteras från Nasdaq First North Growth Market.

Tre Kronors fastighetsportfölj består av 150 fastigheter på sammanlagt 218 000 kvadratmeter, största hyresgäst är statliga Systembolaget. Även Ica är en storkund hos TKPI.

Läs mer: Fler aktieartiklar på 

ANNONS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS